Científics de la Universitat de Califòrnia del Sud (Estats Units) han descobert l'ordre més probable en el qual apareixen els símptomes de Covid-19 en un pacient contagiat per primera vegada. Segons els investigadors, primer es patiria febre, després tos i, a continuació, dolor muscular, nàusees, vòmits i diarrea.
Aquesta troballa suposa un avenç a l'hora de detectar la Covid-19 en un pacient i descartar altres possibles malalties. De la mateixa manera, aquest descobriment és clau per realitzar amb rapidesa les proves PCR i aplicar les mesures d'aïllament oportunes. Fins i tot la pròpia persona pot prendre-les com a mètode preventiu per frenar la propagació del virus.
D'altra banda, el coneixement dels símptomes de la Covid-19 facilita l'elaboració d'un full de ruta mèdic, en el qual els professionals sanitaris puguin determinar amb major exactitud com tractar els pacients amb coronavirus i, possiblement, intervenir abans en la malaltia.
«Aquest ordre és especialment important per saber quan tenim cicles superposats de malalties com la grip, que coincideixen amb les infeccions de COVID-19. Els metges poden determinar quines mesures prendre per cuidar el pacient i poden evitar que l'estat del pacient empitjori», subratlla Peter Kuhn, un dels científics que ha dirigit l'estudi.
Com saber si patim coronavirus?
La tos i la febre són símptomes comuns associats a una abundant varietat de malalties respiratòries, com per exemple la Síndrome Respiratòria del Mitjà Orient (MERS) i la Síndrome Respiratòria Aguda Sever (SARS). No obstant això, la diferència entre aquestes malalties i el coronavirus radica en el moment en el qual es manifesten i els símptomes en el tracte gastrointestinal.
«El tracte gastrointestinal superior, és a dir, les nàusees i vòmits, sembla estar afectat abans que l'inferior, és a dir, la diarrea, en la COVID-19, la qual cosa és l'oposat a la MERS i la SARS», apunten els experts que han treballat en la recerca.
Els resultats de la troballa s'han obtingut a partir d'una mostra dels índexs d'incidència dels símptomes, de la qual formaven part més de 55.000 casos positius confirmats a la Xina i que van ser recollits per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) entre el 16 de febrer i el 24 de febrer de 2020. Es van analitzar gairebé 1.100 casos positius, que van tenir lloc entre l'11 de desembre de 2019 i el 29 de gener de 2020, recollits pel Grup d'Experts en Tractament Mèdic de la Xina i facilitats per la Comissió Nacional de Salut de la Xina.
Grip o coronavirus?
Per aclarir la diferència entre la Covid-19 i la grip, els investigadors van analitzar 2.470 casos originats a Amèrica del Nord, Europa i l'Hemisferi Sud. Aquests casos havien estat notificats per les autoritats sanitàries entre 1994 i 1998.
«L'ordre dels símptomes importa. Saber que cada malaltia progressa de manera diferent significa que els metges poden identificar abans si algú té COVID-19 o una altra malaltia, la qual cosa pot ajudar-los a prendre millors decisions de tractament», conclouen.
En definitiva i lluny encara d'obtenir la tan anhelada vacuna que alliberi la societat de la por de contagiar-se, la comunitat científica ha trobat un nou camí en el combat contra la pandèmia.