Imatge d'una boda, amb el nuvi i la núvia

Els organitzadors de bodes, al límit: «Ens considerem un sector catastròfic»

Les empreses es reivindiquen com a segures i critiquen les noves restriccions

Bodes posposades, anul·lades o amb mascaretes i sense ball. Aquesta s'ha convertit en la nova realitat d'un sector «castigat» per la pandèmia, amb una caiguda de la facturació del 85% des de mitjans de març.

En concret, el sector de casaments ha patit un impacte de 3.500 milions d'euros en els últims sis mesos arreu de l'Estat. «El 2020 havia de ser un any extraordinari», lamenta el president de l'Associació d'Empreses d'Esdeveniments i Casaments de Catalunya (AEGECat), Pep Minguell, en declaracions a l'ACN. El sector es considera «catastròfic» i es reivindica com a «segur», ja que ofereix esdeveniments privats i permet la traçabilitat dels clients. Així mateix, critica la reducció de les taules per a sis persones i la limitació de tancar a la una de la nit.

Més enllà de l'obligació de portar mascareta, utilitzar habitualment el gel hidroalcohòlic i respectar la distància de seguretat, el sector de les bodes ha hagut de fer front a altres restriccions. «Una de les mesures que ha catapultat els casaments és la prohibició de ball», afirma Minguell. «Ens han catalogat com a empreses d'oci nocturn i no ho som», afegeix.

L'obligació de reduir les taules a sis persones ha estat «la gota que ha fet vessar el got». «Molts nuvis, si tenien dubtes sobre si celebrar la boda, s'han decantat per no fer-ho», explica el director general i propietari de Cal Blay – empresa dedicada als càterings i l'organització d'esdeveniments-, Santi Carda.

El decret de l'estat d'alarma va comportar l'ajornament de gairebé tots els esdeveniments i el sector esperava una recuperació en el segon semestre. «Teníem l'esperança que venia el bon temps i que els esdeveniments es podrien fer», afirma Carda.

Es calcula que s'estan celebrant un 30% de les bodes

La realitat ha estat diferent i les noves restriccions han conduït a una «caiguda de casaments importantíssima» a partir de juliol, un mes «nefast» per al sector han assegurat. «Aquest any només s'estan celebrant un 30% de les bodes que tindrien lloc en un any normal», afirma la cofundadora i directora general de Bodas.net, Nina Pérez.

De cara als pròxims mesos i fins a març de l'any vinent el sector ja no té previsions de celebrar més casaments. «Estem en una situació molt delicada, perquè ens queden molts mesos per endavant», afirma Carda. El seu grup va facturar prop de vuit milions d'euros l'any passat i preveu tancar aquest any amb una xifra de negocis d'1,5 milions. «Si no es poden generar ingressos, moltes empreses posaran el cadenat definitivament», adverteix. Minguell calcula que és possible que un 50% de les companyies del sector tanquin si no s'apliquen mesures d'aquí a finals d'any.

«L'esperança es troba en les bodes de 2021 i 2022»

«El nostre objectiu i la nostra esperança es troba en les bodes de 2021 i 2022», afirma la directora general de Bodas.net. L'any que ve està «bastant ple» pels casaments previstos pel mateix any i els posposats a conseqüència de la pandèmia i moltes parelles ja estan fixant dates pel 2022.

Cal Blay, per exemple, celebra 200 bodes anuals de mitjana. De cara l'any vinent, en té 220 contractades. Tot i això, Carda assegura que el 2021 les empreses del sector no generaran molts més ingressos. «A nosaltres ja ens agradaria, però no és viable», lamenta. La concentració de les bodes en caps de setmana de bon temps limita l'activitat dels organitzadors de casaments i farà difícil compensar les pèrdues d'aquest any.