Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

S'organitzen visites extraordinàries al refugi antiaeri de la Patacada de Reus

L'espai estarà obert de l'11 al 13 d'octubre, de manera gratuïta al públic, amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni

Imatge del refugi antiaeri de la Patacada | Cedida

 

L’Institut Municipal Reus Cultura organitza un seguit de visites comentades al refugi antiaeri de la Patacada, de l’11 al 13 d’octubre, amb motiu de la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni. Les visites tenen com a objectiu mostrar com la memòria i l’estudi de la documentació d’aquesta construcció de defensa passiva, exemple representatiu d’un patrimoni material vinculat al temps de la Guerra Civil, ens permet apropar-nos al dia a dia d’aquella època. L’espai estarà obert a partir de les 17.30 hores de la tarda i es podrà visitar de manera gratuïta.

[predef]reus-144[/predef]

Amb la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni diferents municipis i entitats d’arreu de Catalunya organitzen  activitats obertes a l’entorn del patrimoni cultural. Per participar a les visites del refugi de la Patacada cal inscripció prèvia o trucant al telèfon 977010660 o a través del correu electrònic museu@reuscultura.cat. Les activitats que es realitzen arreu de Catalunya es poden consultar a la web de la Generalitat patrimoni.gencat.cat.

El refugi antiaeri de la Patacada 

El refugi antiaeri de la Patacada de Reus fou bastit durant la Guerra Civil per protegir la població de la zona dels atacs de l’aviació franquista. El projecte inicial consistia en quatre llargues galeries que feien cap a una sèrie de galeries interiors, disposades transversalment. Es preveia amb una capacitat per a 2.700 persones. 

Les obres es van iniciar el 30 d’octubre de 1937 i s’allargaren, almenys, fins al 20 d'agost de 1938, però tal com va passar en altres indrets no es van poder acabar segons el projecte. D’aquesta manera, al refugi antiaeri de la Patacada no es van arribar a fer les galeries transversal ni tampoc les sales destinades a infermeria i a serveis. Això va provocar que la capacitat final fos de 1.218 persones. Amb tot, era el tercer refugi antiaeri més gran de la ciutat.

Imatge d'arxi d'una de les visites al refugi antiaeri de la Patacada | Cedida

El refugi tenia cinc entrades públiques, a les quals se sumaren quatre entrades particulars amb les seves corresponents galeries d’accés: dues al carrer de Sant Llorenç (Plana i Miró), una altra al vapor Nou (l’actual Facultat de Medicina) i una darrera al carrer del Sol. Actualment es pot visitar gràcies a un nou accés obert en el moment de la construcció del Centre Cívic del barri del Carme. Una de les entrades originals, al carrer de Pere Òdena, ha estat habilitada com a sortida d’emergència. 

Els refugis antiaeris a la ciutat de Reus

La Guerra Civil espanyola fou una de les primeres guerres on s’utilitzava l’aviació per bombardejar la població civil amb l’objectiu de sembrar el terror i desestabilitzar la moral de la ciutadania. Reus va ser una de les ciutats més bombardejades de Catalunya, després de Barcelona i Tarragona, i per aquest motiu va aplegar una gran quantitat de refugis antiaeris. Els municipals es situaven a la plaça de la Patacada, plaça del Mercadal, plaça Prim, plaça de la Llibertat, plaça d'Hèrcules, passeig Sunyer i al cementiri. Per una altra banda, també existien una quinzena de refugis antiaeris particulars.