Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos sanitaris a un hospital

L'origen de la Covid, més clar: Un estudi dona força a una de les principals teories

Els ratpenats sí que van poder tenir la culpa

Des que es va iniciar la pandèmia del coronavirus al món s'han anat descobrint a poc a poc més detalls. Diverses qüestions des de com afecta els organismes fins a com evitar-ho o com curar-lo s'han anat resolent a poc a poc, encara que no pas al cent per cent.

No obstant això, quedava una qüestió en què encara no s'havien fet gaires avenços i és la referent a d'on va sorgir el SARS-CoV-2, més conegut com a Covid-19? Des de fa dos anys són moltes les teories i especulacions que s'han fet sobre el tema, malgrat això, avui dia, encara no hi havia una teoria clara i del tot fiable.

No obstant això, sí que és cert que a mesura que avancen els estudis sobre el virus va coneixent-se una mica més. De fet, recentment s'han publicat unes informacions que deixen més clar que mai quin podria haver estat l'origen de la Covid.

Imatge de diversos sanitaris a l'Hospital Enfermera Isabel Zendal de Madrid el 22 de febrer del 2021.
De mica en mica es descobreixen més dades sobre el coronavirus | GTRES

Els ratpenats, principals culpables?

Una de les hipòtesis que més es va sentir des d'un primer moment va ser la dels ratpenats. Es va dir al seu dia que aquests animals podien ser transmissors de la malaltia, que hauria acabat en els humans després d'un contacte massa proper amb aquesta espècie o altra.

Si bé és cert que mai no es va confirmar al cent per cent, ara un nou estudi fa que aquesta teoria torni a convertir-se potser en la més recolzada. I és que, segons una investigació que ha realitzat l'Institut Pasteur de París i que s'ha presentat a la revista 'Nature', els coronavirus que pateixen els ratpenats poden arribar a infectar cèl·lules humanes.

«Els nostres resultats mostren la presència de virus de ratpenat que semblen tenir tant potencial d'infectar humans com els ceps inicials de SARS-CoV-2», afirmen els investigadors.

Muntatge covid
El virus detectat als ratpenats té grans similituds amb la Covid-19 | CatalunyaDiari

Pel que sembla, després d'analitzar un total de 645 ratpenats de 46 espècies diferents es va arribar a la conclusió que eren portats d'una gran varietat de coronavirus. Aquesta dada és la que ja es coneixia.

L'estudi ha donat algunes dades extres, però una de més important que la resta: tres dels coronavirus detectats als ratpenats estan molt estretament emparentats amb el SARS-CoV-2, és a dir, el nostre Covid-19. Comparteixen algunes seqüències genètiques clau en el desenvolupament del virus.

Imatge d'arxiu d'un ratpenat
Els ratpenats presentaven al seu organisme un virus amb grans coincidències genètiques amb el SARS-CoV-2 | Pixabay

Aquestes noves dades s'han trobat en ratpenats de diferents espècies que vivien a les coves de pedra calcària del sud-est asiàtic i el sud de la Xina, més concretament, al nord de Laos. Això ha estat després d'analitzar restes de la seva saliva, femta, orina i sang.

Es va descobrir, a més, que tres espècies diferents d'aquests ratpenats presentaven aquests tres coronavirus molt similars al SARS-CoV-2. Aquesta aparició del virus en diferents espècies, asseguren els experts, significa que hi ha «una possible circulació de virus entre espècies que viuen a les mateixes coves». És a dir, el virus és transmissible.

Una de les coses que no s'ha pogut descobrir és com aquest virus, present en primer lloc als ratpenats, va poder arribar fins als humans. No se sap encara si va poder passar directament dels ratpenats a les persones o hi va haver altres espècies intermèdies.

L'OMS ja va deixar clar fa mesos que la hipòtesi més probable és que hi pogués haver diversos animals intermedis no identificats entre els ratpenats, com a font d'origen del virus, fins i tot els humans.

El que tampoc queda clar amb aquest estudi és si el virus va poder passar per l'Institut de Virologia de Wuhan com a lligam d'unió entre els ratpenats i l'espècie humana. Per tant, caldrà esperar encara per fer un darrer pas que aclareixi d'una vegada per totes l'origen real de la Covid-19.