Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El doctor Oriol Mitjà durant la presentació de l'Observatori Epidemiològic a la seu d'Eurecat el 16 de juliol del 2020

Oriol Mitjà calcula que la quarta onada de Covid-19 arribarà a finals de maig

Les eleccions al Parlament estan previstes per al 30 de maig

El doctor Oriol Mitjà durant la presentació de l'Observatori Epidemiològic a la seu d'Eurecat el 16 de juliol del 2020
Les eleccions catalanes estan programades per al 30 de maig | ACN

Aquest dissabte la nit, el metge i infectòleg Oriol Mitjà va assegurar que «cap a finals de maig tocaria que hi hagués una quarta onada». Mitjà ho va dir en una entrevista al programa 'FAQS' de TV3 on va analitzar qüestions com la decisió d'ajornar les eleccions, l'evolució del coronavirus i les restriccions imposades el Govern. El metge de l'Hospital Germans Trias i Pujol preveu que ens tornarem a relaxar després de les millores de les dades epidemiològiques del març i l'abril i calcula una nova onada al voltant de les eleccions del 30 de maig.

De fet, unes hores abans, en un fil a Twitter, Oriol Mitjà ja va assenyalar que és «poc pràctic ajornar les eleccions al 30 de maig esperant l'intangible que la vacuna controli la pandèmia». En aquest sentit, alertava que una quarta onada després del relaxament de mesures i Setmana Santa «és probable» i llençava la qüestió si el Govern s'ha plantejat fer els comicis entre el març i l'abril.

D'altra banda, Oriol Mitjà també proposa mesures per incrementar la seguretat sanitària. Per exemple: fer les votacions entre dos i tres dies i assignar franges o inclús 'cita prèvia', instal·lar mesuradors de CO2, enfortir la votació digital -deixant la votació presencial per a la població en escletxa digital- i un testatge massiu d'antigen.

 

La vacuna contra la Covid-19

El metge català també va explicar al FAQS que «una persona que ha rebut la vacuna i té els anticossos ben formats ni s’infecta ni és contagiosa». En aquest sentit, va assenyalar que «teòricament una persona que ha rebut la vacuna ja produeix anticossos i en el moment que el virus intenta posar-se a la faringe, els seus anticossos l'ataquen». D'aquesta manera, «ni el virus pot créixer a la faringe, per tant aquesta persona no esdevindrà malalta, ni tampoc podrà créixer perquè la persona sigui contagiosa».

Finalment, l'infectòleg també indica que estudis en humans han demostrat la immunitat protectora de la vacuna, és a dir, evitar la malaltia. En estudis en primats han demostrat immunitat parcialment esterilitzant amb reducció de càrrega viral a vies respiratòries, un fet que disminuiria la contagiositat.