URGENT

👉 La Covid no frena i la pressió assistencial als hospitals catalans augmenta

Oriol Mitjà revela que Salut ja ha adquirit tests ràpids que detecten la Covid-19 en 10 minuts

L'epidemiòleg espera que els nous tests puguin realitzar-se a casa sense ajuda d'un professional

L'epidemiòleg Oriol MItjà amb mascareta davant de la seu d'Eurecat
El català Oriol Mitjà ha garantit que Salut ha comprat diversos tests ràpids per detectar la Covid-19 | Cedida

L’investigador i epidemiòleg català Oriol Mitjà porta bones notícies en mig de la pandèmia del coronavirus. Segons explica el sanitari en una entrevista a ‘No ho sé’ de Rac1, la Conselleria de Salut ja ha comprat els primers tests ràpids que poden detectar un contagiat de Covid-19 en tan sols 10 minuts.

Mitjà relata que aquests tests tenen un preu d’entre 4 i 10 euros, el que suposa una prova molt més barata que les PCR. A més, seria de gran utilitat en grans esdeveniments com partits de futbol, obres de teatre o cinema o fins i tot anar al col·legi. Uns tests ràpids ens ajudaria a tota la població a tenir més localitzats els brots de cada municipi.

Més precisió i fiabilitat en els tests

Fa setmanes i mesos que aquests tests ronden pel món, però fins ara no havia sortit cap al mercat que pogués garantir tant la seguretat: «El problema és que cap tenia una precisió molt elevada. Ara han demostrat que tenen alta fiabilitat», explica el doctor. D’aquesta manera, la possibilitat d’un fals negatiu o positiu es redueix moltíssim, fent molt més fàcil la feina dels rastrejadors de cada ciutat.

Mitjà confia que en qüestió d’unes setmanes ja hi hagi milers d’exemplars arreu del territori català: «La conselleria de Salut els està avaluant de manera externa. Ha rebut una comanda de 250 i ja hi ha quatre laboratoris a Catalunya que estan fent testejos abans de fer una comanda a gran escala».

Oriol Mitjà espera que els tests puguin fer-se finalment a casa

Aquests tests serien la solució definitiva al problema més gran al qual s’enfronta el nostre país durant aquests dies: la tornada  a l’escola. A més, també serien molt necessaris a les residències de la gent on el risc de rebrot mortal és moltíssim més elevat.

A més, la particularitat que ofereixen aquests tests és que es podran fer des de casa adquirint-los a través d’internet. Ara per ara, però, aquestes proves només les pot realitzar un professional sanitari a un hospital o centre sociosanitari. Però Oriol Mitjà no perd l’esperança en què el futur de les proves del coronavirus acabi sent a casa: «Espero que en dos mesos tinguem la confirmació que la mostra de saliva o nasal sigui efectiva, te’l puguis comprar per Amazon i fer-te’l tu mateix a casa».


Comentaris

envia el comentari