Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Alumnes de les escoles Pompeu Fabra de Cunit i El Castell de Calafell, actuant a l'Auditori Pau Casals.

Orquestres a l'aula, l'experiència educativa al Baix Penedès que vol «democratitzar» la pràctica instrumental

El projecte es desenvolupa en sis escoles de primària del Baix Penedès

Alumnes de les escoles Pompeu Fabra de Cunit i El Castell de Calafell, actuant a l'Auditori Pau Casals.
Alumnes de les escoles Pompeu Fabra de Cunit i El Castell de Calafell, actuant a l'Auditori Pau Casals. | BP Diari

 

Sota el nom de ‘Un infant, un instrument’ diferents escoles de primària del Baix Penedès han implantat els últims anys un projecte educatiu que té com a objectiu «socialitzar la pràctica instrumental», fent que a partir de tercer curs, cada alumne pugui aprendre a tocar un instrument de corda o vent. El projecte, que s’impulsa conjuntament amb l’escola de música Contrapunt, ja s’està duent a terme als centres El Castell i Santa Creu de Calafell, Sol Cunit i Pompeu Fabra de Cunit, Teresa Godes del Montmell i Els Quatre Vents de Sant Jaume dels Domenys.

En total són uns 800 alumnes que es beneficien d’aquesta experiència educativa, que vol ser una ajuda «per millorar la cohesió social i establir uns valors ètics de respecte, tolerància i responsabilitat», segons la directora de l’escola El Castell de Calafell, Lluïsa Sánchez. En aquest centre ja fa quatre anys que van iniciar el projecte, que ha tingut «molt d’èxit des del principi», segons afegeixen.

Una oportunitat per a molts infants

Elisabet Cànovas, la mestra que s’encarrega d’aquesta especialitat, explica que els nens estan «encantats des del principi, ja que molts d’ells no havien tingut mai l’oportunitat de tocar un instrument de corda». Aquest centre es va decantar per la corda (violí, viola o violoncel) perquè l’altra escola de Calafell que impulsa aquest projecte, la Santa Creu, ho fa amb instruments de vent, «i vam pensar que era una manera de poder fer una big-band entre els dos».

Els alumnes fan una hora a la setmana de pràctica instrumental, i aprenen a tocar peces que interpreten a final de curs davant de públic. Segons Cànovas, l’experiència els aporta aptituds com «la pertinença a un grup, el treball fort per obtenir una recompensa, que és fer la cançó en públic, i els reforça aspectes com la memòria, l’atenció o la concentració». També aprenen a llegir partitures.

Aquest dilluns 10 de juny, els alumnes del Castell han fet un concert conjunt amb l’escola Pompeu Fabra de Cunit, que imparteix l’aprenentatge amb instruments de vent. Les dues escoles han fet de forma conjunta cançons com ‘Volcans’ de Buhos, amb el suport de mestres de l’escola Contrapunt. Demà dimarts 11 de juny, el concert es farà conjuntament entre l’escola El Castell i l’escola Teresa Godes del Montmell.

Un instant del concert del programa 'Un infant, un instrument'.
Un instant del concert del programa 'Un infant, un instrument'. | BP Diari

 

«Democratitzar la pràctica instrumental»

L’origen d’aquest projecte es remunta a deu anys enrere, quan diferents escoles de Catalunya «amb sensibilitat social», van mirar d’estendre la pràctica instrumental a les escoles públiques, per evitar «la segregació que hi ha amb els actuals models d’escoles de música», explica Arnau Gómez, coordinador de l’escola Contrapunt. Van agafar de referència el que es feia en diversos centres d’Europa o els Estats Units i es va començar a aplicar a Catalunya.

Al Baix Penedès es va començar a Sant Jaume dels Domenys i l’Arboç, i a poc a poc es va anar estenent en aquells municipis de l’àrea d’actuació de Contrapunt. Per a Gómez, el projecte és «una manera de democratitzar l’acció de la pràctica instrumental» i demostrar que «tothom pot actuar a l’Auditori Pau Casals, per exemple». L’experiència l’han impulsat de manera coordinada amb les escoles, però amb la idea que «els centres acabin sent autònoms, i ja no necessitin el suport de Contrapunt». Això ja és el que passa actualment en quatre de les sis escoles que ho fan.

També et pot interessar: