Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El president de la Cambra Arrossera del Montsià, Marcel Matamoros; el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, i l'empresari i CEO d'Oryzite, Iban Ganduxé, a la seu de Pimec

El nou material creat al Montsià a partir de clofolles d'arròs que vol competir amb el plàstic

És fruit d'un projecte desenvolupat durant una dècada per la Cambra Arrossera del Montsià i l'emprenedor Iban Ganduxé

Oryzite és el nom del nou material creat a partir de clofolles d'arròs que vol competir amb el plàstic. És fruit d'un projecte d'I+D desenvolupat durant més d'una dècada per la Cambra Arrossera del Montsià i l'emprenedor Iban Ganduxé, que aquest dilluns s'ha presentat oficialment a la seu de Pimec a Barcelona. Es tracta d'un «material revolucionari» que es pot aplicar en la fabricació d'envasos, bosses, palets o peces d'automoció i, per tant, pot tenir utilitat per a un ampli espectre de sectors com ara l'automobilístic, la logística, el tèxtil, el del packaging o el del mobiliari. Precisament, la multinacional automobilística Seat ha iniciat una prova pilot per incorporar als seus nous models peces fabricades amb Oryzite.

«Hem fabricat un tapaboques per a les llantes dels cotxes que serveix per alleugerar pes, baixar emissions  i treure plàstic», ha comentat el CEO d'Oryzite, Iban Ganduxé, que ha presentat també una nova utilitat en el sector del packaging: un producte creat amb aquest flamant material compostable, biodegradable i soluble amb l'aigua. «Tenim en aquest cas residu zero i adob per a les plantes», ha precisat Ganduxé, que ha agraït la confiança de marques com Roca, Nupik, Novsus, Zanini i Mosser per fabricar ja alguns dels seus productes amb Oryzite. No obstant això, el CEO d'Oryzite ha lamentat els «entrebancs» amb la normativa d'aquest 'substitut' del plàstic fins aquest any.

Menys consum d'energia i menor temps de producció

Amb Oryzite, els temps de producció i el consum d'energia es redueixen per als fabricants. «Això, juntament amb el menor pes del material, pot generar estalvis de costos de més d'un 20%. D’aquesta manera, els productors poden incrementar els marges», ha assenyalat Ganduxé. Pel que fa als avantatges ambientals, Oryzite permet reduir l'ús i els residus de plàstics gràcies a la substitució d'aquests en un percentatge de fins al 85%, una xifra més elevada de la que permeten altres materials que només es poden additivar fins a un 61%. S'ha de tenir en compte, a més, que la clofolla d'arròs és un dels majors subproductes existents al planeta.

De fet, Oryzite és un bon exemple d'economia circular, la que menys recursos utilitza i la que menys residus provoca. La producció del nou material es porta a terme a la mateixa planta de la Cambra Arrossera del Montsià en la que es processa l'arròs. Amb unes instal·lacions de transformació d'uns 34.000 metres quadrats i una extensió de cultiu d'arròs de 8.400 hectàrees, la Cambra elabora unes 60.000 tones d'arròs cada any i té capacitat per produir 14.000 tones anuals d'Oryzite, segons ha recordat el seu president Marcel Matamoros. «I és un producte que no desapareix i es genera cada any», ha recordat Matamoros.

Tremosa: «Oryzite és una fantàstica notícia»

El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha destacat la «capacitat d'innovació» del projecte Oryzite. «Realment, el residu de l'arròs fins ara no tenia cap aplicació i era només una nosa per a la indústria, amb un sobrecost per eliminar-lo», ha assenyalat Tremosa. «I ara, gràcies a Oryzite, s'ha transformat en un component molt útil. És una sensacional combinació de com el sector primari pot subministrar al sector industrial una matèria primera bàsica», ha reflexionat en veu alta el conseller d'Empresa i Coneixement. «I un exemple més de com Catalunya és un país amb talent per innovar en sectors madurs. Això és una fantàstica notícia», ha conclòs Tremosa.