Els entesos en política diuen que el pitjor per al govern de Pedro Sánchez ja ha passat. Després de la primera onada de la pandèmia de la covid-19 i l'esclat de la pitjor crisi econòmica en dècades, el govern de coalició ha consolidat unes aliances polítiques que garanteixen la seva continuïtat fins al final de la legislatura.
El vicepresident segon del govern i líder de Podem, Pablo Iglesias, confia quedar-se en el poder durant tota una dècada. L'optimisme de Pablo Iglesias es basa en els últims moviments produïts arran de la negociació dels pressupostos, que han consolidat noves aliances parlamentàries, les quals reforcen el govern de coalició. Amb el suport de Ciutadans i la fidelitat d'ERC i Bildu, Unides Podem considera que els comptes estan més que assegurats.
Però Pablo Iglesias va més enllà, i després de la ruptura del PP amb Vox i sense possibilitats d'aconseguir una victòria clara, obre el camí per a la consolidació del PSOE i Unides Podem a la Moncloa. La seva estratègia es basa en l'estabilitat de les aliances dels partits progressistes amb el suport de les formacions territorials.
El suport majoritari dels 198 diputats en la tramitació dels pressupostos són una bombona d'oxigen per al govern, que està passant per un moment molt delicat. Ara bé, ara queda rematar la feina i aprovar els comptes. És per això que el govern de Pedro Sánchez té dues alternatives per tal de poder negociar amb una majoria suficient.
La primera vol recolzar-se en la majoria de l'acord de legislatura, que inclou al PSOE i a Unides Podem, més els independentistes, els regionalistes i els nacionalistes. La segona seria explorar un govern amb Ciutadans, que se segueix oferint com l'alternativa per a un executiu sense Rufián ni Otegi.
Sánchez sap que treballar amb Ciutadans complicaria molt la relació amb els seus socis de govern, però confiar només amb ERC i Bildu és una bomba de rellotgeria. Per això la Moncloa prefereix governar amb més suport, i evitar així un debat.
Bildu, la clau
Per a Unides Podem, EH Bildu és la clau per assegurar la majoria parlamentària en el que queda de legislatura. Per això Iglesias s'encarrega de proclamar als quatre vents que la formació abertzale és un partit totalment legal, tal com afirmar el Tribunal Constitucional.
Esta mañana ha llegado el primer SÍ a los Presupuestos del Gobierno de coalición, el de EH Bildu. Una muy buena noticia que nos acerca a la aprobación de los PGE con la mayoría plural de izquierdas que da sentido a la legislatura. pic.twitter.com/u9uZTfAZPi
— Pablo Iglesias ? (@PabloIglesias) November 11, 2020
Per altra banda, Pedro Sánchez ha donat un cop sobre la taula deixant clar que totes les crítiques a partir d'ara han de ser de portes endins. Mentre a Ferraz se centren a deixar clar que no hi ha un acord explícit amb Bildu i que es tracta de suports parlamentaris eventuals, Podem té clar que «s'està jugant qui participa en la direcció de l'Estat per als propers deu o quinze anys».
La idea de Podem és que mentre l'aliança de la dreta, que governa en diverses comunitats d'Espanya, trontolla, el govern de coalició ha de reforçar la seva majoria per agilitzar l'acció legislativa al parlament i poder treure lleis sense tants problemes.
I per això estan convençuts que no necessiten a Ciutadans, que segueixen fent aliances amb el PP i Vox en diverses regions. A més, consideren que la formació taronja és un projecte en descomposició, mentre que partits com Bildu i ERC tenen una base electoral sòlida en les seves respectives comunitats.
Diàleg amb els territoris
L'esperança de Pablo Iglesias és que això permeti l'estabilitat del govern progressista i que impedeixi que la dreta recuperi el poder a Espanya durant molts anys. La veritat és que la resistència del govern de coalició, està sorprenent molta gent, i el PP és el primer que dona per fet que serà una legislatura molt llarga.
Per això per Podem, els pressupostos són tan importants, ja que poden eliminar els fantasmes de la crisi sanitària i econòmica a Espanya per apuntalar la majoria parlamentària suficient amb la qual governar amb relativa tranquil·litat els següents anys.
El panorama que s'obre davant dels ulls de Pablo Iglesias és una dècada de govern progressista amb polítiques d'esquerres i diàleg amb els territoris, però sense donar suport als independentistes de les comunitats autònomes.