Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El 25% dels pacients no sap quants medicaments pren, segons un estudi

A més, un 60% no sap reconèixer el medicament que pren pel nom. Valls acull aquests dies xerrades sobre el bon ús dels medicaments en el marc del programa ‘Envelliment actiu’

Imatge de la xerrada sobre el bon ús dels medicaments, a Casa Caritat de Valls.
Imatge de la xerrada sobre el bon ús dels medicaments, a Casa Caritat de Valls. | J.G.

 

Sota el títol ‘El bon ús dels medicaments’, Casa Caritat de Valls va acollir aquesta setmana una xerrada impartida per professionals sanitaris del CAP Valls Urbà amb l’objectiu d’informar sobre tot allò que té a veure amb la presa d’algun medicament. Aquesta ponència s’emmarca en el programa ‘Envelliment actiu’ que té l’objectiu de promoure la millora de la qualitat de vida de la gent gran a la ciutat.

Entre les dades que es van donar, destaca que «un 25% dels pacients no sap quants medicaments està prenent».  Així ho va manifestar el doctor Joseph León Castro del CAP de Valls durant la seva intervenció.

Segons va explicar, aquesta xifra s’extreu d’un estudi fet per Metges Rurals de Catalunya on també es conclou que el 60% dels entrevistats no sap reconèixer el medicament que es pren pel seu nom.

A més, el 30% desconeixen si han de tenir alguna precaució a l’hora de prendre el medicament i el 61% no sap fins quan l'ha de prendre. 

Amb aquestes dades a la mà, el doctor va explicar algunes  pautes bàsiques per tal de fer un bon ús dels medicaments i corregir o evitar aquests errors  com, per exemple, una taula en paper per recordar les hores de cada presa, destinada sobretot a gent que pren molta medicació.

Primer va mostrar aspectes bàsics a l’hora de prendre un medicament, però que potser hi ha gent que no té en compte com llegir-se el prospecte, conèixer la simbologia que hi ha a les capses, la recepta electrònica  o les reaccions adverses que poden provocar.

A partir d’aquí van sorgir algunes preguntes. És millor un medicament genèric o de marca? El doctor va respondre que el genèric no és pitjor, que ha passat els mateixos controls que un de marca, però té un preu inferior perquè «l’empresa no ha dut a terme el desenvolupament del medicament».

Si el medicament no es pren correctament, no serveix per a res

«El millor medicament que pot existir no serveix per a res si no el prenem de forma correcta», va alertar el doctor León Castro. Amb aquesta premissa, prendre malament la medicació pot empitjorar els símptomes, aparèixer una nova malaltia, causar baixa laboral, ingrés hospitalari...

A part de no ajustar-se a l’horari, dosi o temps, un altre dels problemes més comuns és la «mala tècnica» que utilitzen alguns pacients amb inhaladors, gotes per als ulls, etc.  

Automedicar-se, mai

«No tots els medicaments que li van bé al veí ens van bé a nosaltres», va dir el doctor. Per això va insistir en què mai ens hauríem d’automedicar tinguem el que tinguem i consultar sempre amb un professional sanitari. En aquesta línia, va manifestar que «no hem de recomanar medicaments a ningú,  perquè cada persona és un món i no tots els medicaments van bé a tothom».

Durant la xerrada també es va parlar sobre els col·lectius més susceptibles  als efectes dels medicaments, com els nens, les persones grans, les embarassades o les mares lactants i d’altres aspectes externs que afecten la població en general. Un d’ells és el tabac. «Fumar i prendre anticonceptius multiplica un 20% el risc de patir un accident cerebrovascular», per exemple.

Revisar la farmaciola

Un altre error que es detecta és que no revisem l’estat dels medicaments que tenim a casa. El doctor va instar a revisar la farmaciola i retirar els medicaments caducats. «Sempre s’han de llençar al punt SIGRE  de la farmàcia, si no, estem contaminant i això té una repercussió negativa per als conreus, els animals, l’agricultura...».

Dues sessions sobre el bon ús dels medicaments

Aquestes xerrades s’han dut a terme en dues sessions. Una es va fer el 22 d’octubre al Centre Cívic amb molta participació, sobretot de gent gran. L’altra va tenir lloc el 30 d’octubre a Casa Caritat.

Aquesta activitat està organitzada per la regidoria de Benestar Social juntament amb el CAP Valls Urbà. També es preveuen diversos tallers i xerrades durant l’any i la realització periòdica de tallers d'estimulació cognitiva a diferents zones de la ciutat, que actualment es duen a terme setmanalment de setembre a juny a la Llar de Jubilats (zona centre), Consell Comarcal (barris Sant Josep Obrer-La Xamora), Barri Alt Camp i al Barri de la Colla Vella.