La Comunitat Valenciana viu els seus pitjors moments de la pandèmia. Els hospitals valencians es troben a la vora del col·lapse i això agreuja la situació dels treballadors sanitaris i dels mateixos pacients. Especialment preocupant és el que es viu a les Unitats de Cures Intensives, on l'ocupació està al límit.
Gran part dels malalts ingressats en aquestes sales acaben morint davant la impotència dels intensivistes i infermeres que viuen amb desesperació el seu dia a dia. No en va, el passat dilluns, 18 de gener, van morir 98 persones, la xifra més alta des que va començar la pandèmia.
Moren dues persones per aguantar molt de temps a casa
Luis García, intensivista en un hospital de la ciutat de València, ha explicat al portal 'Nius' com és la situació a la qual s'han d'enfrontar cada dia i com les conseqüències del virus acaba per passar-los factura als mateixos sanitaris: «Sens dubte hi ha molts casos que t'afecten», afirma.
Sense anar més lluny, dimecres passat Luis va quedar molt afectat pel que ha passat a dues persones durant la seva jornada laboral: «En poques hores han mort dues persones joves, d'uns 50 anys. Els dos per un tromboembolisme generat per complicacions de la Covid-19», començava explicant. El més dolorós del cas és que tots dos malalts no van arribar a ser ingressats.
«Tots dos han aguantat massa temps a casa amb símptomes. Un ha mort a la mateixa ambulància, mentre el traslladaven a l'hospital i l'altre ha arribat a ingressar, però ja estava molt greu», assegurava. L'alta ocupació hospitalària de vegades obliga a demorar els ingressos que pot acabar en greus conseqüències: «No els tocava morir», ha lamentat.
L'UCI on treballa Luis García està totalment col·lapsada per malalts de Covid-19, tot i que s'han hagut d'adaptar zones per poder atendre més pacients. Una opció que no és suficient a causa de la gran quantitat de malalts que diàriament requereixen hospitalització.
«Som al límit i els llits nous que s'han adaptat no tenen les mateixes prestacions que les d'UCI, ni pel que fa al material, ni al personal que les atén», explica el sanitari que denuncia la manca de personal qualificat: «no hi ha més professionals d'intensius disponibles, ve gent nova que ha d'aprendre i els veterans estan sobrecarregats atenent els pacients i tractant d'ensenyar als nouvinguts».
Els centres de salut també estan en la mateixa situació
No només els hospitals es troben desbordats, els centres d'atenció primària de la Comunitat Valenciana també pateixen les conseqüències de la pandèmia. Els metges de família estan saturats, el que provoca una llarga llista de malalts que triguen molt temps a ser atesos.
«Estem doblant torns de matí i tarda per poder veure a més de 50 pacients diaris per al control de diabetis, tensió, analítiques i altres», afirma Carmen Sánchez, metge del centre de salut de l'Alcoi a Alacant. A l'atenció de malalts crònics se suma l'esforç afegit de dur el control dels positius en Coronavirus: «Pots arribar als 150 pacients. Cal trucar per preguntar-los els seus símptomes, fer seguiment de l'evolució i sol·licitar PCR quan és necessari», explica.
La impotència d'aquesta metge de família és evident en el seu to de veu tot i ser conscient que feia temps que advertia del que passarà, i demanant mesures més dures per arribar a evitar la situació actual: «Estem esgotats físicament i psicològicament. Suportem l'inaguantable. Els responsables polítics no ens han fet cas als sanitaris», denúncia.
A més confessa que quan els sanitaris es contagien per Covid-19 no reben el mateix tracte que altres malalts i es veuen obligats a reincorporar-se a la feina de manera immediata: «Ens donen l'alta res més generar anticossos, independentment de la simptomatologia que tinguem».