Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Unes mans subjectant un telèfon mòbil que té l'aplicació de Bizum oberta

Els pagaments que mai hauries de fer amb Bizum: 'No te'ls tornaran'

Ves amb compte a l'hora d'utilitzar Bizum perquè no et puguin estafar

És una de les eines del moment i la més escollida a l'hora de fer pagaments a través del mòbil. Bizum s'ha consolidat com l'aplicació amb millors valoracions a causa de l'oportunitat que atorga de poder fer operacions de forma immediata.

Ja són molts els usuaris bancaris que han decidit utilitzar-la fins i tot per fer pagaments a aquells locals i botigues que així ho permeten. De fet, aquesta aplicació ha arribat per quedar-se gràcies a la seva practicitat i comoditat.

Tot i que compta amb un mecanisme similar al d'una transferència bancària, té la virtut de funcionar tenint només el número de telèfon del destinatari. Així mateix, ofereix l'oportunitat que els diners arribin al seu destí en només segons.

El perill d'utilitzar Bizum sense parar atenció

Totes aquestes virtuts fan que els usuaris s'hagin tornat addictes a Bizum. És una eina amb la capacitat de facilitar la vida de milions de persones, simplificant la manera d'enviar i rebre diners.

Tot i això, malgrat tots els seus avantatges, també són diversos els perills a què es poden enfrontar els que la fan servir. Així ho avisava fa tan sols uns quants dies Enrique García, portaveu de l'OCU.

L'expert llançava una advertència a 'La Hora de La 1' que no pot passar desapercebuda. Al programa, assegurava que no es recomana pagar per Internet fent ús de l'eina Bizum en cas que no es conegui el destinatari que rebrà els diners.

Segons el portaveu de l'OCU: «Aquesta aplicació té l'avantatge que és una transferència immediata, però també inconvenients, com per exemple, que és irrevocable».

Així mateix, afegia al programa que: «Per això, no és recomanable per comprar a través d'Internet amb tercers que no coneixes, perquè no t'ho tornaran si hi ha cap problema». Aquestes paraules les has de tenir molt en compte a l'hora de fer els pagaments.

Què passa si es vol 'pagar a escot' en un restaurant?

A més d'aquest advertiment, el portaveu també ha llençat altres consells respecte a l'aplicació. A 'La Hora de La 1' li preguntaven què passa si es vol 'pagar a escot' en un restaurant utilitzant Bizum per fer-ho.

En aquest cas, l'expert de l'OCU també ha estat clar: «És una cosa nova que ve a partir de la generalització del pagament amb targeta arran de la pandèmia i de l'abaratiment dels costos».

Mà esquerra d'una persona sostenint un bitllet de 20 euros i dos bitllets de 50 euros, en un caixer automàtic
Els restaurants estan obligats per llei a acceptar pagaments en efectiu | GTRES

 

El local té l'última paraula

En aquest sentit, el portaveu ha afirmat que: «En molts, els establiments ja ofereixen aquesta possibilitat de pagar cadascun la seva part, però com que no hi ha res regulat cal estar alerta al que digui el local perquè són els que fixen les condicions».

D'altra banda, l'expert de l'OCU també ha afegit que: «Si es pot fraccionar el compte en tres o quatre és raonable, però si són 50 potser no». A més de les normes del local, també cal tenir en compte el sentit comú en aquests casos particulars.

Els restaurants, obligats a cobrar en efectiu

Una altra de les coses de què ha parlat el portaveu de l'OCU és dels diferents mètodes de pagament que accepten locals com els restaurants.

Com hem pogut comprovar des de fa uns quants anys, cada vegada són més els que opten per acceptar el pagament amb targeta, tot i que no és obligatori. És el mateix que passa pel que fa a Bizum. Això sí, sempre estan obligats per llei a cobrar en efectiu.