Els pagesos afectats per l'incendi forestal reclamen ajudes directes i critiquen l'actitud de Teresa Jordà.

Els pagesos afectats per l'incendi de la Ribera, «desil·lusionats» amb les mesures d'Agricultura

Anuncien un nou tall diumenge a la C-12 a Flix i exigeixen una reunió amb la consellera Jordà per reclamar ajuts directes

Els pagesos riberencs afectatsper  l'incendi forestal que el passat mes de juny va cremar al voltant de 6.000 hectàrees  de vegetació a la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià, han mostrat el seu descontentament amb les mesures preses en el pla de xoc de la conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que consideren insuficients.

Reclamen ajudes directes als agricultors abans que crèdits tous

Així ho ha assegurat el president de l'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) i portaveu dels agricultors afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre, Pere Roqué, que ha afirmat que els pagesos estan «desil·lusionats» amb la proposta de la consellera, Teresa Jordà, de prioritzar la neteja dels boscos i donar crèdits tous als afectats.  Consideren que abans que la mesura del crèdit tou és necessari que previament es proporcionin ajuts directes  a les explotacions agràries.

Imatge de la reunió on la consellera, Teresa Jordà, va presentar les primeres mesures.
Imatge de la reunió on la consellera, Teresa Jordà, va presentar les primeres mesures. | ACN

 

«La mesura del crèdit pot ser interessant, sempre que primer hi hagi una ajuda directa per tirar endavant, per a aquelles explotacions que els calguin més diners a més de l'ajuda directa», explica Roqué. Per aquest motiu anuncien una nova manifestació per aquest diumenge a les sis de la tarda a Flix, on tallaran la carretera C-12, i reclamen una reunió urgent amb Jordà la setmana que ve. 

«Els pagesos afectats no marxen de vacances»

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, va anunciar aquest mateix dimecres una ajuda directa per netejar els boscos de la fusta cremada, que es farà aquest agost, i una línia de crèdits de 5 milions d'euros, els interessos dels quals aniran a càrrec del Departament. També va anunciar una inversió de 3,5 milions d'euros per estendre el reg de suport a tota la zona afectada per l'incendi. D'ajuts a fons perdut, Jordà es va emplaçar a seguir-ne parlant al mes de setembre, depenent també dels pròxims pressupostos, tot i que es va comprometre a estudiar cas per cas totes les demandes i necessitats.

Incendi Ribera d'Ebre
Les muntanyes entre la Torre de l'Espanyol, Vinebre, Flix i la Palma d'Ebre van quedar molt afectades | Albert Fuertes

 

En aquest sentit, Roqué lamenta que des del Departament es bloquegi una solució ràpida i que se'ls emplaci al setembre, i li recorda a Teresa Jordà que «els pagesos afectats no marxen de vacances, estaran a les explotacions intentant treure tota la fusta cremada que tenen». És per això que exigeixen a la consellera una reunió «coherent» la setmana que ve amb els propietaris.

Cadenes de missatges a WhatsApp en què es mostren «cremats»

Des de l'anunci de la consellera aquest dimecres,  els afectats estan reenviant un missatge de mòbil als seus contactes en què els fan saber que estan «cremats» i exigeixen que no se'ls enganyi.  Pregunten a la consellera d'Agricultura si sap «què vol dir ser agricultor» i «què menjarà aquest hivern quan no tindrà ingressos perquè la seva collita ha minvat». No entenen que el departament destini diners a netejar boscos cremats i que en canvi als pagesos els hi ofereixi crèdits tous.  «No en volem de diners a tornar, volem diners a cost zero per reactivar les oliveres i finques cremades», concreten.