Els pagesos afectats pel foc de la Ribera d'Ebre augmenten les protestes per reclamar ajuts a fons perdut

Els pagesos afectats pel foc de la Ribera d'Ebre augmenten les protestes per reclamar ajuts

Aquest diumenge un centenar de persones tornen a tallar la C-12 i anuncien una marxa lenta fins a Barcelona el 14 d'agost

Un centenar de persones, representant pagesos i ramaders, han tornat a tallar aquest diumenge, de forma intermitent, la carretera C-12 a Flix. Els afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues es mostren indignats i decebuts per les primeres mesures que va anunciar, des de Flix, dimecres, la consellera Teresa Jordà.

No entenen que es destinin fins a 2,5 MEUR a netejar el bosc cremat i no s'hagin previst ajuts directes per a reparar els danys més urgents de les explotacions. A peu de carretera han anunciat que faran també una marxa lenta fins a la seu de la Conselleria d'Agricultura, a Barcelona, el 14 d'agost i  no descarten seguir tallant setmanalment la carretera.

anuncien una marxa lenta fins a Barcelona el 14 d'agost
Anuncien una marxa lenta fins a Barcelona el 14 d'agost | ACN

 

Tornen a tallar la C-12 a Flix

Des de les sis de la tarda, durant una hora i mitja i amb pas de trànsit cada quart d'hora aproximadament, un centenar de pagesos, ramaders i veïns afectats per l'incendi en aquesta zona de la Ribera d'Ebre i el sud de Ponent han tornat a tallar la carretera C-12 per fer sentir les seves reclamacions. A la concentració hi han participat alcaldes i representants municipals dels pobles de Ponent on va cremar el foc però cap de la Ribera d'Ebre.

L'alcalde de Bovera, Òscar Acero, ha argumentat que  rebutja seguir negociant. «Ja hem parlat prou, la consellera haurà anat de vacances i nosaltres ens quedem parlant i parlant. No volem fer reunió sobre reunió i no aclarir res», ha dit. Acero ha insistit en què es proposi un «pla de xoc ràpid» per recuperar els cultius d'olivera  que han perdut, ja que el temps apressa.

Els municipis afectats per l'incendi han quedat perplexos davant l'anunci de la consellera d'Agricultura  d'invertir fins a 2,5 milions d'euros per netejar aquest mes d'agost el bosc cremat i que als pagesos només se'ls hagin ofert 5 milions d'euros en crèdits tous.

«Fa riure, no donen suport a l'agricultura. Les subvencions en quatre anys han baixat un 40% i tot són històries. El desprestigi al territori no es pot aguantar», ha lamentat el tinent d'alcalde de Maials, Joan Segura. «Netejarem els boscos i farem camins perquè hi passi qui? Si al final quedarà abandonat igual. Si tenim mil hectàrees de cultius abandonades, en tindrem tres mil o quatre mil més. És un error històric. No n'entenen, la veritat», ha criticat Segura. 

Els pagesos afectats pel foc de la Ribera d'Ebre augmenten les protestes per reclamar ajuts a fons perdut
Els pagesos afectats pel foc de la Ribera d'Ebre augmenten les protestes per reclamar ajuts a fons perdut | acn

 

Una marxa lenta el 14 d'agost

Des dels sindicats agraris insisteixen que no han sortit a protestar en contra la Conselleria si no per ajudar-la a pressionar el Govern perquè hi hagi més partides per als pagesos afectats pel foc. «Que vinguin a parlar directament amb els damnificats i abans que crèdits tous han de proposar una fase d'ajuda directa. Els propietaris afectats s'ho mereixen», ha reclamat Pere Roqué, president d'Asaja a Lleida.

Posposar aquestes converses al setembre no té cabuda per als agricultors, que no entenen de períodes de descans. «El pagès ha de regar, quan veu les oliveres i els ametllers cremats ho ha de netejar. Aquesta despesa ja l'està fent i l'administració ho ha de compensar i hi ha maneres per fer-ho». Roqué proposa que es destini una part petita del pressupost de cada Departament per evitar noves protestes. 

«Si no, ens tornarem a trobar», ha advertit. De fet ja han anunciat una marxa lenta per l'autopista A-2 fins a la seu de la Conselleria d'Agricultura el 14 d'agost. Dimecres, en una nova assemblea, decidiran si mantenen també els talls de carretera els diumenges a la tarda perquè insisteixen que les accions que puguin fer-se a la tardor ja arribaran tard.