Muntatge de monedes d'euro i bitllets variats d'euro

Paguen fins a 1.000 € per una moneda espanyola de 10 cèntims molt particular

Aquesta moneda destaca perquè mai va arribar a estar en circulació

La primera meitat del segle XX va ser força convulsa per a la història d'Espanya. Durant aquella època, es van viure esdeveniments com la Segona República, així com la Guerra Civil i el règim de Franco.

Tot això fa d'aquest període un de força turbulent, sobretot si parlem en matèria de diners. Tot i que pot semblar que això no tingui res a veure amb la numismàtica, aquests successos va fer que canviessin les característiques de les monedes i bitllets de l'època.

Per aquest motiu, molts dels exemplars del segle passat compten amb un valor especial i aconsegueixen atraure els col·leccionistes. En concret, atrauen els interessats en les pessetes, una moneda que ha estat més de 100 anys al nostre país.

La Guerra Civil, clau en el col·leccionisme de monedes

Durant la Guerra Civil van ser moltes les monedes i els bitllets que es van generar. A més del valor històric que tenen per aquest motiu, també destaquen pels canvis a l'encunyació, així com per la impressió de paper moneda que hi va haver durant l'època.

Muntatge de col·lecció de monedes i mans agafant bitllets d'euro
Moltes monedes de la Guerra Civil tenen un gran valor històric | Getty Images, Getty Images Signature

Una fita històrica va ser el trasllat del Banc d'Espanya des de Madrid a altres províncies a causa del conflicte. També va influir-ho la necessitat de dur a terme encunyacions en alguns metalls no nobles, com ara el níquel i el ferro, a causa de les circumstàncies de la guerra.

De la mateixa manera, va haver-hi encunyacions de mala qualitat i produccions a gran escala d'exemplars amb l'objectiu de controlar la inflació. Tot plegat fa que, actualment, moltes d'aquestes monedes i bitllets tinguin un valor especial per als col·leccionistes.

Aquest exemplar de 10 cèntims és un dels que més destaquen

Totes aquestes circumstàncies de què hem parlat també van fer que molts dels exemplars ni tan sols es posessin en circulació. Altres, per la seva banda, presenten errors i altres tipus de factors que els han convertit en únics fins i tot avui dia.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Un dels que més destaca d'aquests exemplars és una moneda de 10 cèntims que data del 1938. Aquesta peça mai va arribar a circular, ja que es va encunyar quan la Guerra Civil estava a punt de finalitzar.

Així mateix, aquesta moneda crida l'atenció perquè té un disseny molt senzill. També destaca perquè es va fabricar en quantitats molt petites a causa de les circumstàncies convulses en què va aparèixer.

Els 10 cèntims del 1938, una de les monedes més rares

Com indica l'expert numismàtic Adolfo Ruiz Callejo, aquesta moneda de 10 cèntims del 1938 és «avui dia una de les monedes més rares del segle XX espanyol».

Muntatge d'una torre de monedes d'euro i rodona amb fletxes ascendents
La moneda en qüestió es considera una de les més rares del segle XX | Getty Images, SERSOL

Per a més informació, es van descobrir proves que confirmaven que existia fa molt poc temps i gràcies a una subhasta que Silicua va dur a terme. Silicua és una firma numismàtica que, aquests darrers anys, ha realitzat subhastes al sector i on treballen molts experts en el tema.

Aquest és el preu pel qual es pot vendre aquesta moneda

D'altra banda, cal destacar el preu a què poden pujar aquests 10 cèntims especials del 1938. En aquest cas, la moneda que es va subhastar va comptar amb un preu de sortida de 900 euros.

Tot i això, cal recordar que, després que se subhastés el març d'aquest any, es va aconseguir vendre per 2.700 euros, com confirmen des de la firma Silicua. De nou, cal comprovar quin tipus d'exemplars pots tenir a casa per confirmar si comptes o no amb una moneda que pugui ser històrica o 'rara'. Per això, comptarà amb un gran valor que pot multiplicar el seu original.

En cas de ser així, pots donar una ullada pels portals especialitzats en numismàtica o anar a una botiga d'antiguitats. D'aquesta manera, en coneixeràs a fons el valor per part d'un taxador expert.