Foto de diversos bitllets d'euro.

Si pagues amb efectiu, ves amb compte: Hisenda avisa d'una obligació important

Hisenda posa el focus en determinats moviments de diners

El pagament en efectiu cada cop està més controlat per l'Agència Tributària. Hi ha determinats moviments que poden resultar sospitosos per a aquest organisme, per això la necessitat de posar-se en alerta. Si ets dels que encara utilitza el metàl·lic per a certes transaccions, això t'interessa.

És cert que cada vegada són més les persones que trien les targetes per efectuar els pagaments o compres. Els resulta més senzill i còmode, sense necessitat de preocupar-se de portar a sobre les monedes o bitllets. Avui dia, a gairebé tots els negocis o establiments ja es permet aquest mètode d'abonament.

Els que van un pas endavant ja han deixat enrere les targetes físiques i recorren al mòbil o als rellotges intel·ligents. Però això no vol dir que l'efectiu desaparegui. Molta gent, sobretot les persones grans, segueixen fent-lo servir sobretot per la seva escassa destresa amb els caixers automàtics.

També és una manera de contenir la despesa. Mai no es consumirà més del que tenim. Tot i això, amb la targeta es pot gastar pràcticament sense control.

No obstant això, mai no està de més portar a sobre unes quantes monedes o algun bitllet. Podria treure'ns d'un compromís en el moment menys pensat, sobretot per a certs pagaments del dia a dia. És el cas dels aparcaments o a l'hora de comprar el pa.

bitllets de 50 i 20
Caldrà donar explicacions a l'Agència Tributària davant del moviment de certes quantitats en efectiu | GETTY IMAGES

A què és degut el control de l'Agència Tributària?

L'Agència Tributària sol posar el focus sobretot en els pagaments en efectiu en què es mouen elevades quantitats. Aquest tipus de diners resulta molt complicat de rastrejar, no com en el cas de les targetes de crèdit. Hi queden registrades totes les operacions realitzades.

Des de fa temps, Hisenda ha establert uns límits cada cop més forts en aquest sentit. A partir d'una certa quantitat de diners en metàl·lic saltaran totes les alarmes. Tot això es duu a terme amb la intenció de detectar qualsevol mena de frau fiscal.

De fet, no es permet fer certes compres o efectuar el pagament de determinats serveis en efectiu. Sempre es pot posar en dubte la procedència dels diners. Moltes vegades sospiten que es podria tractar de diner negre, que està fora del control d'Hisenda.

Per això compten amb la col·laboració de les entitats bancàries. Tenen l'obligació de transmetre'ls els moviments de diners que superin una certa quantitat o que resultin una mica estranys. Per això en alguna ocasió et poden demanar que t'identifiquis per fer alguna operació.

En quins casos demanaran la identificació per utilitzar diners en efectiu

El Banc d'Espanya determina els tres casos pels quals podrien sol·licitar la teva identificació en fer servir diners en metàl·lic. En primer lloc seria quan se'n faci entrega per obrir un compte o dipòsit. També per fer transferències o fer el pagament de xecs.

Foto de dos bitllets de 500 euros.
Els bancs tenen l'obligació de comunicar les operacions sospitoses | Shutterstock

Una altra possibilitat seria quan es tracti d'una transacció que impliqui un pagament igual o superior als 1.000 euros. Hi ha la possibilitat que també demanin la identificació amb menys quantia si aprecien indicis de blanqueig de capitals. També sol resultar força sospitós els pagaments fraccionats a una mateixa persona en molt poc temps.

Per acabar, et reclamaran una declaració especial quan es transporti fins a 100.000 euros per territori nacional. Aquest import es reduirà fins a 10.000 euros quan es tracti de l'entrada o la sortida de diners del país.

En cas d'apreciar una cosa estranya, l'Agència Tributària pot obrir una inspecció. Necessiten tenir molt clar l'origen i el destí dels diners que es moguin a les operacions en metàl·lic. La sanció pot arribar al 25% de la quantitat detectada no declarada.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!