Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El Palau d'Esports de l'Anella Mediterrània només pot acollir «actes esportius»

Ballesteros assegura que «s'hi faran concerts i congressos». Tanmateix, la llicència sol·licitada correspon a «un ús normal del pavelló esportiu»

imatge del Palau d'Esports de l'Anella Mediterrània durant una competició pels darrers Jocs Mediterranis
Imatge del Palau d'Esports de l'Anella Mediterrània durant una competició pels darrers Jocs Mediterranis | Laia Solanellas

 

Aquest dijous, 25 d'octubre, l'alcalde de Tarragona,  Josep Fèlix Ballesteros, es reunirà amb el secretari d'Esports del Govern de la Generalitat, Gerard Figueras per tractar sobre la recepció, per part del consistori tarragoní, del Palau d'Esports Catalunya de l'Anella Mediterrània, la gran inversió del govern català als Jocs Mediterranis Tarragona 2018. El Palau d'Esports és la cirereta del pastís de què es coneix, en cercles polítics i periodístics, com «el llegat dels Jocs».

Durant el plenari extraordinari monogràfic del passat divendres, 5 d'octubre, sobre els Jocs Mediterranis, l'alcalde de Tarragona,  Ballesteros, llançava una invitació al «consens»  per tal de tractar de trobar un acord entre totes les forces polítiques del ple tarragoní  per gestionar l'Anella Mediterrània. El comissionat dels Jocs, i president de Tarragona 2018, el regidor Javier Villamayor, explicava que «ens fem nostra la proposta de Ciutadans d'atorgar a l'Empresa Municipal de Desenvolupament Econòmic (EMDE) la tasca de buscar noves activitats que dinamitzin l'Anella Mediterrània i al Patronat Municipal d'Esports la gestió de les instal·lacions de la mateixa».

Explotació del Palau d'Esports

La regidora d'Esports, i presidenta del Patronat Municipal d'Esports, Elisa Vedrina apostava, en una entrevista a TarragonaDigital, per «buscar la rendibilitat del Palau només amb actes esportius». Tanmateix,  Josep Fèlix Ballesteros, en una entrevista a un mitjà de comunicació publicada el diumenge 21 d'octubre, assegurava que «no només serà per ús esportiu, també s'hi faran concerts i congressos entre altres». Administrativament, la raó s'escau del cantó de la regidora, ja que si bé no és impossible fer-hi concerts, el cert és que la  llicència sol·licitada correspon a «un ús normal del pavelló esportiu».

«En cas que a l'edifici es programi algun esdeveniment que es consideri extraordinari», es recull literalment a l'apartat d'observacions de l'informe favorable a la llicència municipal sol·licitada, «caldrà tramitar la llicència de l'activitat extraordinària que correspongui». Per tant, no és automàtic que un cop l'ajuntament sigui el titular de la instal·lació, el Pavelló Esportiu Catalunya passi a ser un centre de referència de concerts com ho pot ser el Palau Sant Jordi a Barcelona. Per dur a terme un concert «caldrà complir als requisits del reglament d'espectacles públics; els requisits de prevenció i seguretat en cas d'incendi; respectar la protecció contra la contaminació acústica i la del medi nocturn i disposar de la corresponent pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil que reclama l'esmentat reglament d'espectacles públics».

L'interior de la Tarraco Arena Plaça (TAP), en una imatge d'arxiu
L'interior de la Tarraco Arena Plaça (TAP), en una imatge d'arxiu | Josep M. Llauradó

 

El Palau de Congressos, la TAP i el Palau d'Esports

Així doncs, i si finalment es compleix  l'anunci de Josep Fèlix Ballesteros que el Palau d'Esports acollirà «concerts i congressos»,  la ciutat comptarà amb tres recintes que es dediquen al mateix en poc més de sis quilòmetres: el Palau de Congressos, la Tarraco Arena Plaça (TAP) i el Palau d'Esports Catalunya de l'Anella Mediterrània. El Palau de Congressos és de titularitat municipal com ho serà, ben aviat, el Palau d'Esports. La Diputació de Tarragona és la titular de la TAP i ha atorgat l'explotació d'aquesta, mitjançant concurs previ, a una empresa privada.

El Palau de Congressos va rebre l'any passat 108.952 visitants.  2017 va ser el primer any, en la darrera dècada, en què augmentava de manera molt clara la xifra de visitants al recinte de la Part Baixa. 2010 fou la darrera vegada que el Palau va rebre més de 100.000 visitants. L'activitat principal d'aquesta instal·lació són els «congressos i convencions», tal com recull la memòria de 2017 de l'EMDE. En aquest mateix document també es recull que «ha augmentat considerablement l'organització de concerts i espectacles».

Pel que fa a la  Tarraco Arena Plaça, tal com es recull a la seva pàgina web,  disposa d'una  capacitat de 7.974 persones per esdeveniments esportius, 8.474 per congressos, 8.974 per espectacles i un aforament màxim de 10.800 persones.  Pel que fa a les capacitats, el Palau d'Esports Catalunya se situa a mig camí del Palau de Congressos i de la TAP.