Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'exposició ha recordat la figura del dirigent del POUM Andreu Nin al Jardí.

El Palau Robert recorda Pau Casals, Àngel Guimerà, Andreu Nin i Apel·les Fenosa en una única exposició

La vida i la trajectòria dels quatre il·lustres vendrellencs són rememorades amb motiu de la designació del Vendrell com a Capital de la Cultura Catalana 2020

L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez; la consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga juntament amb els diversos directors dels centres que recorden els artistes.
L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez; la consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga juntament amb els diversos directors dels centres que recorden els artistes. | cedida
 

Si alguna cosa té d'especial el Vendrell, són els no un ni dos noms d'il·lustres artistes i personalitats  del món públic nats a la ciutat que han traspassat fronteres, cadascun d'ells a la seva manera. Àngel Guimerà, Pau Casals, Andreu Nin i Apel·les Fenosa, tots quatre vendrellencs i nats el segle XIX, entre el 1845 i el 1899, són reconeguts —i odiats— més enllà del país gràcies a les seves obres i accions en vida, des de la dramatúrgia o la música, fins a l'escultura, passant per la política, la revolució i un activisme  polític en molts casos irreductible.

Una exposició que recorda l'època daurada vendrellenca

Tant és així que el Vendrell sempre ha estat a l'altura en la tasca de recordar  tals figures, però enguany, serà el Palau Robert  de Barcelona, situat a la cèntrica cruïlla entre el passeig de Gràcia i l'avinguda Diagonal, l'espai on se'ls podrà reconèixer. Serà a l'exposició 'El Vendrell, l'època daurada Casals, Fenosa, Guimerà i Nin', que va ser presentada el passat dimecres 29 de juliol i es podrà visitar fins al dia  4 d'octubre

L'exposició ha recordat la figura del dirigent del POUM Andreu Nin al Jardí.
L'exposició ha recordat la figura del dirigent del POUM Andreu Nin al Jardí. | cedida
 

La mostra, que es podrà veure a la Sala 1 i al Jardí del Palau Robert, centra l'atenció en les figures  dels quatre personatges vendrellencs i en els seus valors  de la creativitat, internacionalitat i compromís  amb la societat del seu temps, la pau i la llibertat. Els responsables  d'organitzar-la han estat el Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda i l'Ajuntament del Vendrell, amb motiu de la designació de la capital del Baix Penedès com a Capital de la Cultura Catalana  durant el 2020. 

Cadascun dels espais dedicats als quatre vendrellencs mostra les cases  d’aquests prohoms, autoretrats  de la seva sensibilitat humana i creativa, i de l’acollida  que van donar a intel·lectuals de l’època. La directora del Museu Pau Casals, Núria Ballester, ha treballat en l’àmbit dedicat al violoncel·lista i director d’orquestra, el comissari Josep Miquel Garcia és el responsable de la presentació que es fa d’Apel·les Fenosa, mentre que la directora de la Casa Museu Àngel Guimerà, Àngels Santacana, ha fet la proposta per a l’espai del dramaturg  i poeta.

Dramatúrgia, música, escultura i política, quatre disciplines i àmbits diversos que són recordats en una única exposició.
Dramatúrgia, música, escultura i política, quatre disciplines i àmbits diversos que són recordats en una única exposició. | cedida
 

Per últim, l’historiador Ernest Benito ha tingut cura de la figura d’Andreu Nin, que es presenta al Jardí. El dibuixant, il·lustrador i ninotaire Lluís Juste de Nin, traspassat recentment, va col·laborar amb Benito en la part de l’exposició dedicada al periodista, traductor, sindicalista i dirigent del POUM Andreu Nin, amb el qual compartia nom i parentesc. Un plafó  en l’àmbit dedicat a Andreu Nin recorda la figura de Lluís de Juste.