Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Paissatge dels Pallars Jussà

El Pallars Jussà, un viatge als orígens

El tresor més preuat del Pallars Jussà són les evidències dels animals extints més espectaculars que han passat pel planeta

Terra de dinosaures, castells immortals i espais naturals envejables, el Pallars Jussà esdevé l’experiència de viure la cara més amable del Pirineu. Un indret on l’home i els animals salvatges han sabut trobar l’equilibri de la convivència.

Terra de dinosaures

Sense cap mena de dubte, el tresor més preuat del Pallars Jussà són les evidències dels animals extints més espectaculars que han passat pel planeta: els dinosaures. Els millors jaciments paleontològics del sud d’Europa es concentren en aquesta comarca; presentant fins i tot un exemplar únic d'herbívor, el Pararhabdodon isonensis.

Per descobrir aquest patrimoni paleontològic, el Museu d’Isona esdevé el punt central per viatjar al període Cretaci Superior, fa 65 milions d’anys, quan els grans dinosaures vivien els seus darrers dies a la Terra. El museu concentra les restes recuperades, juntament amb explicacions adaptades i una rèplica a escala real del dinosaure descobert en aquestes contrades. 

D’altra banda, a l’antic terme de Basturs, trobem un espai únic al món, amb una gran concentració d’ous de dinosaure, que fossilitzats, s’han preservat fins als nostres dies; desenes de petjades de titanosaures; i una gran mostra d’icnites d’hadrosaure. La visita amb guies experts, pot esdevenir una gran oportunitat per apropar-nos a la vida d’aquests grans saures.

Nogensmenys, al jaciment de la Posa, es poden observar milers de marques i mostres d’un autèntic entorn marí de finals del Cretaci.

Castells de Frontera

Més enllà del passat milionari del Pallars Jussà, la comarca actual es va conformar a l’Edat Mitjana, en un territori hostil i de frontera amb els sarraïns que va omplir l’antic comtat de castells, torres i viles closes que protegien la població i les terres dels atacs enemics.

Casa forta de Miravet
La Casa forta de Miravet és un casal medieval | Viquipèdia

La comarca doncs, guarda desenes de fortificacions medievals que en major o menor grau s’han conservat fins als nostres dies; una herència única que esdevé singular i característica per la seva gran concentració, i d’obligada visita per a tot visitant.

Destaquen molt especialment els castells de Mur, Llordà, d’Orcau, de Sant Gervàs, de Guàrdia, d’Antist, d’Arbul, de Conques, de Montllobar i de Toló; les torres d’Estorm i Alsamora; la casa forta de Miravet i el recinte emmurallat de Tremp; o les mateixes viles closes de Salàs, Talarn, Rivert, Moror i Figuerola.

La fauna de la Serra de Boumort

Situada al  nord-est de la comarca, a la Conca de Dalt, la Serra de Boumort és un Espai d’Interès Natural característic per la seva gran concentració de fauna salvatge pirinenca, alhora que esdevé un indret únic per a observar-la i interpretar-la.

La rica i diversa vegetació, així com la seva orografia, l’han convertit en un espai d’especial atractiu per als cèrvids, amb una gran concentració de cérvols, isards, cabirols i daines; així com una bona presència de senglars, conills, llebres, guineus, teixons, fagines, gats fers, martes i mosteles.

Cèrvol ibèric
L'espècie característica de la Serra de Boumort és el cérvol ibèric | Casa Massa

Pel que fa a les aus, destaquen especialment el trencalòs, el voltor, el voltor negre, l’aufrany, el falcó pelegrí, l’àliga daurada, el picot negre, el gall fer, el mussol pirinenc i la becada.

Tot plegat una concentració faunística que els visitants poden gaudir per lliure o amb guia, a través d’un observatori i itineraris senyalitzats, que els permetran veure com s’alimenten els rapinyaires o sentir la brama dels cérvols en època d’aparellament.

La Vall Fosca

Territori geogràficament més vinculat a l’Alta Ribagorça, la Vall Fosca contrasta amb la resta del Pallars Jussà per esdevenir una vall marcadament altpirinenca, bressolada per altes muntanyes gairebé pelades que impedeixen que el sol hi brilli durant les mateixes hores que a la resta del Pirineu.

Edificacions a Beranui, a la Vall Fosca
Poble de Beranui, situat a la Vall Fosca | vallfosca.net

La  vall glacial del riu Flamisell esdevé un entorn natural únic i canviant que compta amb un conjunt de petits nuclis rurals de gran bellesa perfectament adaptats al paisatge. Un indret de natura especial que a més a més, esdevé amb el seu gran telefèric, la porta d’entrada sud al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Sens dubte, una de les millors opcions del país per a senderistes i amants de la natura.

Altres espais d’interès

Més enllà de la singularitat dels castells del Pallars Jussà, la comarca presenta també una gran quantitat d’esglésies romàniques que nasqueren juntament amb les fortificacions defensives. Un patrimoni característic del Pirineu català que es fa present en una dotzena d’edificacions de gran rellevància patrimonial.

La immensitat patrimonial del Pallars Jussà no s’acaba en els dinosaures i l’edat mitjana.  La comarca compta també amb una mostra arqueològica de monuments megalítics prehistòrics que es poden descobrir a través de diversos itineraris; on destaquen especialment els dòlmens ancestrals i ben conservats de la Casa encantada, la Cabaneta o la Cabana dels moros.

Conscients de la importància patrimonial del seu territori, els pallaresos han impulsat diversos espais museístics que divulguen de la millor manera els elements més rellevants i característics de la comarca.  L’Epicentre de Tremp n’és el millor exemple, amb diversos espais i recursos dedicats a conèixer el patrimoni natural i cultural de tota la comarca. A més, destaquen el ja mencionat  Museu d’Isona, el Museu Hidroelèctric de Capdella o l’Espai Raier de la Pobla de Segur.