Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un dels treballadors d'EMATSA mentre instal·la un raticida en un pou de la plaça dels Carros.

El 'comando antipaneroles' aconsegueix reduir en un 30% els avisos per plagues a Tarragona

Fa cinc anys que l'Empresa Municipal d'Aigües treballa diàriament per controlar i reduir les plagues | Investigació i recerca han permés crear sistemes de prevenció innovadors

Imatge d'un dels treballadors d'EMATSA mentre instal·la un raticida en un pou de la plaça dels Carros.
Imatge d'un dels treballadors d'EMATSA mentre instal·la un raticida en un pou de la plaça dels Carros. | Àngel Ullate

Els avisos per plagues de paneroles s'han reduït en un 30% en dos anys gràcies a la tasca dels treballadors de l'Empresa Municipal d'Aigües de Tarragona SA (EMATSA). Enguany, la presència d'aquests insectes a la ciutat és menor que en estius anteriors. La recerca i la investigació en busca de nous sistemes de prevenció i control de les plagues han afavorit aquest escenari. Gels amb insecticida, pintures que desprenen productes químics i trampes mecàniques per les rates formen part del 'comando antipaneroles', que cada matí es desplaça fins a diversos punts dels barris de Tarragona per combatre els insectes i els animals. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

De pou en pou cercant paneroles i rates

Són les vuit del matí d'un calorós dia de juliol. Dos operaris d'EMATSA es desplacen fins a la plaça dels carros. Amb l'ajuda d'una clau, obren una de les tapes del clavegueram ubicada a tocar de les escales mecàniques. Amb convenciment, un dels treballadors agafa quelcom semblant a una pistola de silicona i ruixa amb un gel la part superior del forat que comunica amb un dels milers de pous de Tarragona. «D'aquesta manera, quan les paneroles intenten sortir, entren en contacte amb el gel i moren». Ho explica el responsable de la Divisió d'Enginyeria, Projectes i Innovació i de la Unitat de Clavegueram, Jose Molina.

Illie Wonner i Antonio Martín són els dos treballadors que, aquest matí, formen el 'comando antipaneroles'. Tots dos es desplacen fins a diversos punts de la ciutat per revisar els pous i fer-hi tractaments de reforç, que impedeixen l'aparició de les sempre mal vistes paneroles.  Els tractaments de reforç arriben a l'estiu, mentre que la feina grossa es realitza abans de l'arribada de l'estiu, entre el febrer i el maig. 

Els treballadors d'EMATSA han aconseguit reduir els avisos per plagues de paneroles en un 30%.
Els treballadors d'EMATSA han aconseguit reduir els avisos per plagues de paneroles en un 30%. | Àngel Ullate

Els avisos per plagues de paneroles es redueixen un 30% en dos anys

EMATSA va començar a treballar amb les plagues en el clavegueram l'any 2014, després que l'Ajuntament decidís externalitzar el servei de control i prevenció. L'empresa mixta va celebrar un concurs i Sahicasa en va ser l'adjudicatària. Es tracta d'una empresa especialista, dedicada exclusivament a aquest àmbit. 

Aquest 2019 s'ha fet tractament preventiu en més de 18.000 pous i en 10 quilòmetres de clavegueram. Després, es continua amb els tractaments de reforç, que incrementen quan es rep un avís de plaga. L'any 2017 es van registrar 362 avisos fins al 25 de juliol, l'any 2018 un total de 288 i aquest 2019 la xifra s'ha rebaixat fins als 243.  És evident, doncs, que la població ha disminuït. 

Aquest és un dels estris que utilitzen els treballadors per aplicar gel amb insecticida als pous del clavegueram.
Aquest és un dels estris que utilitzen els treballadors per aplicar gel amb insecticida als pous del clavegueram. | Àngel Ullate

Eines de control innovadores i projectes de futur prometedors

Al llarg d'aquests cinc anys, EMATSA ha reservat una partida del pressupost destinada a la recerca i la investigació. «Volíem cercar la millor manera d'atacar les plagues, i hem aconseguit un sistema innovador que no s'utilitza en cap altre indret», assegura Jose Molina. Es tracta d'un robot gràcies al qual accedeixen als col·lectors d'aigua del clavegueram, zones ubicades entre pou i pou i totalment inacessibles. «Vam crear un robot, que s'ha posat en marxa aquest any, que pot accedir als col·lectors i, mitjançant un capçal rotatori, aplicar pintura amb insecticida», detalla. 

Aquesta pintura va desprenent els químics a mesura que passen els dies i té una durada de tres mesos. Per tant, quan finalitza el tractament, cal fer intervencions de reforç. Aquesta tasca es desenvolupa durant l'hivern i la primavera per evitar que, en els mesos de més població —l'estiu— hi hagi efectes fugida i les paneroles o rates envaeixin l'espai públic. 

El pròxim objectiu és crear barreres químiques entre les sortides d'aigua dels blocs de pisos i el clavegueram general. «Són punts on s'acumulen paneroles i des d'on tenen accés als domicilis», diu Molina. De mica en mica, EMATSA crearà barreres químiques als baixants per evitar que els insectes es desplacin fins als domicilis. 

Una panerola morta a pocs metres d'un dels pous de la plaça dels Carros de Tarragona.
Una panerola morta a pocs metres d'un dels pous de la plaça dels Carros de Tarragona. | Àngel Ullate