Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del pantà de la Llosa del Cavall poc abans de la llevantada

Els pantans de Catalunya comencen a recuperar-se després de la llevantada

Tots els embassaments de les conques internes han notat un augment d’entre 1 i 5% de la seva capacitat i seguiran augmentant

Imatge del pantà de la Llosa del Cavall poc abans de la llevantada
Imatge del pantà de la Llosa del Cavall poc abans de la llevantada | Catalunya Méteo

Les reserves totals dels pantans de les conques internes de Catalunya han començat a experimentar un lleuger ascens amb el darrer temporal de pluges. Tot i això, a nivell general se situen, encara ara, al 57,5% de la capacitat màxima que es tradueix en 30 punts percentuals menys del que teníem acumulat l’any passat, un 88%.

Cal recordar que l’any passat va ser un any molt plujós a partir del febrer i això va provocar que l’estat de les conques internes fos immillorable. Enguany estem en la situació oposada, venim d’un any molt sec en què els embassaments han disminuït molt el seu nivell.

Siurana: l’embassament més beneficiat

Les pluges dels darrers dies ja es comencen a notar especialment a les comarques de Tarragona. El canvi més substancial en 36 hores ha tingut lloc al pantà de Siurana que ja supera el 56% quan abans de les pluges estava al 23%.

Els embassaments de les terres de l’Ebre, on també hi va ploure amb ganes, també han rebut una gran quantitat d’aigua  que ha fet que millorin el seu estat considerablement. El Pantà de Riba-Roja d’Ebre supera el 92%, el de Guiamets que estava pràcticament sec ha pujat fins a un 37%  i el de Flix que també estava pràcticament sec, ha pujat fins al 30%.

Balanç general

A la resta del país, la mitjana de les conques internes ha augmentat només un 4% respecte abans de la llevantada i ha passat del 54% al 57,5%. Les pluges han estat molt beneficioses i abundoses, però el fet que al Pirineu i Prepirineu no s’hagin acumulat registres de precipitació tant abundants  com a les comarques tarragonines, fa que els grans embassaments no hagin notat un augment molt significatiu.

Imatge de l'estat actual del pantà de sau amb el campanar força al descobert per la falta d'aigua
Imatge de l'estat del pantà de Sau dies abans del temporal | @KimGorgues

La situació de prealerta per sequera es podria acabar

Tot i això, la situació pot seguir millorant  al llarg dels propers dies degut a l’aigua que segueixen aportant els rius. És probable que a finals del cap de setmana puguem arribar al 60% i això faria que sortíssim de la situació de prealerta per sequera que va activar l’ACA, l’Agència Catalana de l’Aigua, a principis d’octubre.

La situació de prealerta està provocant que, aquest mes, la dessalinitzadora del Prat funcioni al 70% amb una producció de 140.000 m³ d’aigua al dia, mentre que la de la Tordera opera al 75% i produeix 43.200 m³/dia. La posada en marxa de les dessalinitzadores forma part del pla de mesures preventives per tal de frenar el descens dels pantans a mitjà termini.

A continuació, us adjuntem un llistat dels embassaments principals de les conques internes amb l’estat actual i la diferència que han patit els respecte abans de l’episodi de pluges:

  • Foix: 99%  (+6%)
  • Llosa Cavall: 61% (+2%)
  • La Baells:  69% (3%)
  • Sau: 55% (2%)
  • Susqueda: 54% (3%)
  • Darnius: 43% (+2%)
  • Sant Ponç: 95% (+6%)
  • Siurana: 57% (+27%)
  • Riudecanyes: 28% (+9%)

També et pot interessar