Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Alerta als pantans catalans: estan plens a vessar i les pluges obliguen a prendre mesures

Hi ha perill de sobreeiximent en un cas i s’incrementen els desembassaments en alguns altres

El pantà de Susqueda aquesta setmana, quasi al 100% de la seva capacitat | @MartnRiera

Malgrat que en les darreres setmanes la pluja ha estat molt escassa, amb un febrer extremadament sec i càlid, els pantans de Catalunya estan ben plens, sobretot gràcies a la gran quantitat d’aigua que van rebre durant l’històric temporal Glòria de finals de gener. La majoria d’embassaments de les conques internes estan pel damunt del 90% de la seva capacitat, i ara, amb l’arribada de pluges aquest dilluns, 16 de març, s’han hagut de prendre mesures de precaució per evitar desbordaments. 

En aquest sentit, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha anunciat l’increment de les maniobres de desembossament al pantà de Siurana, al Priorat, i als de la conca del riu Ter. De fet, aquestes zones són unes de les més afectades, ja que la pluja més abundant s’espera a les comarques del sud de Tarragona i a les capçaleres dels rius al Pirineu i Prepirineu. Unes accions que pretenen mantenir la capacitat de resguard de les instal·lacions. 

A més, com a conseqüències del temporal es preveu el sobreeiximent de l’embassament de Foix, a l’Alt Penedès. En les poblacions per sota del pantà, es recomana a la població que eviti els accessos a la llera del riu, guals i creuament de riu a nivell.

Pantans al límit

Gairebé dos mesos després del pas del fort temporal Glòria, la majoria dels pantans de les conques internes continuen pel damunt del 90% de la seva capacitat, amb algunes excepcions. Per exemple, el pantà de Siurana es troba al 93%, i com que és força petit cal desembassar davant de la previsió de pluges abundants. El de Riudecanyes es troba pràcticament al 100%. 

D’altra banda, el de Foix es troba també al 100% gairebé, mentre que els del riu Ter, el de Sau i el de Susqueda, es troben al 88 i al 93% respectivament. Pel que fa a la resta d’embassaments de les conques internes, el de Darnius Boadella es troba al 85%, la Baells al 96%, la Llosa del Cavall al 98% i Sant Ponç al 92, donant una mitjana global de més del 92%. En canvi, els de la Conca Hidrogràfica de l’Ebre es troben de mitjana al 78%. 

Previsió de pluges

Pel que fa a la previsió del temps, les pluges continuaran caient aquest dilluns a molts punts de Catalunya, especialment a zones de la costa, prelitoral, Terres de l’Ebre, Pirineu i Prepirineu. En àrees pirinenques ja s’han superat els 50 l/m². Fins dimarts al migdia pot ploure abundantment especialment a l’extrem sud del territori, on, juntament amb el Pirineu, es poden assolir o superar els 100 l/m² en tot l’episodi.

Mapa de previsió a Catalunya el 16 de març del 2020
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo