La castanyada està a punt de començar i l'aliment més representatiu d'aquesta festivitat són les castanyes. Centres educatius, entitats culturals, i altres col·lectius diversos es disposen a vendre castanyes cuites amb un únic objectiu, recaptar diners. Els castanyers i castanyeres de la ciutat de Reus iniciaran la venda de castanyes cuites o crues a partir del 26 d'octubre i fins a l'1 de novembre.
Foc i castanyes durant set dies a Reus
Reus durant set dies s'omplirà de paradetes amb bidons, focs i castanyes per tots els racons de la ciutat. Ja sigui pel viatge de final de curs dels alumnes dels instituts, per poder fiançar les activitats de les entitats o simplement com a mètode per guanyar diners, els paradistes començaran la seva temporada de venda de castanyes a finals d'aquesta setmana. Al llarg del pas dels anys, les parades de venda de castanyes han anat disminuint, enguany s'han registrat 21 parades a la ciutat.
21 punts de venta registrats a Reus
Els Pataquers de la URV, els instituts i escoles de la ciutat, agrupaments escoltes del municipi o diverses associacions culturals reusenques, es posaran a vendre castanyes a partir de divendres 26 d'octubre. Un total de 10 escoles i AMPA del municipi, i 11 entitats s'han apuntat fins ara per vendre castanyes. Enguany, no s'ha registrat cap particular per vendre les castanyes.
Es podran comprar a passeigs, places i carrers
Els llocs on els reusencs i reusenques podran comprar les castanyes calentes per la festivitat de Tots Sants, serà als passeigs de Sunyer, al passeig de Prim, a la plaça del Nen de les Oques, a la plaça de la Llibertat i al raval de Sant Pere, entre molts altres punts de la ciutat.
Es requereix un mínim servei de neteja per part dels paradistes
Per poder sol·licitar una parada, s'ha de dur a terme un tràmit administratiu per internet, i el termini de presentació dels documents ja va finalitzar el passat 11 d'octubre. Per poder col·locar una parada per vendre es requeria unes dades i una quota mínima de 5 euros, per ocupació de la via pública. Tanmateix, es demanava un seguit d'obligacions com no llençar les cendres encara calentes a les escombraries, no deixar brases als bidons o deixar-ho tot mínimament recollit un cop s'hagi finalitzat el servei.
Història de la Castanyada a Reus
A Reus, segons explica l'etnògraf català Ramon Violant i Simorra, antigament la castanyada s'havia celebrat el dia dels difunts, el 2 de novembre, fet destacable perquè a quasi tot arreu se celebra el dia abans. Els reusencs i reusenques després de fer un gran sopar en honor las morts i abans d'anar a dormir, deixaven un grapat de castanyes cuites per les ànimes dels difunts.