Tres paraplègics aconsegueixen caminar sense estimulació elèctrica

Els pacients han aconseguit fer passos gràcies a un gran entrenament i sense necessitat de cap estímul a la zona epidural de la medul·la

Pacient paraplègic que ha tornat a caminar sense estímuls elèctrics a la medul·la
Pacient paraplègic que ha tornat a caminar sense estímuls elèctrics a la medul·la | EFPL

Excel·lent notícia per totes les persones que tinguin alguna lesió medul·lar. Tres homes paraplègics han aconseguit caminar de nou gràcies a moltes sessions de rehabilitació juntament amb l’estimulació elèctrica de la medul·la, però també han assolit una gran fita en ser capaços de fer passos curts sense cap mena d’estímul.

Just fa un mes que va sortir a la llum la gran notícia que tres homes paraplègics dels Estats Units han tornat a caminar gràcies a l’estimulació elèctrica de la medul·la i molta rehabilitació, un avenç científic que l’Institut Guttmann aplicarà als seus pacients amb lesions medul·lars a Barcelona. Ara, tres pacients paraplègics que participen en un estudi de l'Escola Federal Politècnica de Lausana, a Suïssa, han estat capaços de realitzar passos curts sense l’ajuda dels estímuls elèctrics.

Aconsegueixen fer passos sense estimulació elèctrica

Fa més de quatre anys que els pacients tenen pateixen una paràlisi parcial o total de les extremitats inferiors i no havien aconseguit recuperar la seva mobilitat amb les sessions de rehabilitació, per tant van accedir a formar part d’un estudi que va dissenyar un sistema per estimular diferents grups de músculs de les cames a través de polsos elèctrics, sense fils, en la zona epidural de la medul·la alhora que es coordinen amb els moviments desitjats per la persona paraplègica.

David Mzee pacient paraplègic de Escola Federal Politècnica de Lausana
David Mzee, pacient paraplègic de l'Escola Federal Politècnica de Lausana | EFPL  

El que més d’estaca d’aquest estudi és que en qüestió d’uns quants mesos de rehabilitació i entrenament, els pacients han aconseguit moure els músculs que tenien paralitzats sense l’ajuda de cap estímul elèctric i han passejat amb caminador. Segons els investigadors, aquest fet vol dir que «les connexions naturals entre el cervell i la medul·la s’han restablert» i així ho han publicat en un article a la revista ‘Nature neuroscience’, on també han explicat la raó per la qual en estudis anteriors els pacients havien perdut parcialment o totalment la propiocepció, capacitat de saber on estan les cames en l’espai.

Els tres pacients van sotmetre’s a una «rehabilitació extensa i continuada» amb estimulació epidural, gràcies a la qual van aconseguir caminar. «Van completar entre 100 i 278 sessions que combinaven estimulació i recuperació en aquests tres estudis, en períodes d'entre cinc i 21 mesos», després que en un primer moment els doctors que els van atendre els asseguressin que «no tornarien a caminar mai». Tot i que s’ha aconseguit un gran avenç, els investigadors creuen que aquesta recuperació s’hauria de començar molt abans, «quan les possibilitats de recuperació són més elevades».


Comentaris

envia el comentari