Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Gairebé 100 voluntaris han contribuït en la millora del Bosc de Poblet

S 'ha millorat, entre d'altres, la xarxa de senders com l'Itinerari de les Cent Fonts i el Camí de l'Argentada

El Museu de la Vida Rural la presentació de la memòria i una xerrada sobre la primera edició del projecte Voluntariat Boscos Mediterranis.
L'activitat ha estat organitzada conjuntament el PNIN de Poblet i el GEPEC-Ecologistes de Catalunya. | J.V.

 

El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí ha acollit aquest divendres, 25 de gener, la presentació de la memòria i una xerrada sobre la primera edició del projecte 'Voluntariat Boscos Mediterranis' que ha tingut lloc aquesta tardor als Boscos de Poblet i que han organitzat conjuntament el PNIN de Poblet i el GEPEC-Ecologistes de Catalunya.

Un total de 94 voluntaris del projecte repartits en catorze jornades han contribuït en la millora de diferents equipaments i itineraris del Paratge del Bosc de Poblet. S'ha millorat la xarxa de senders com l'Itinerari de les Cent Fonts i el Camí de l'Argentada, s'han restaurat marges de pedra seca a l'àrea de lleure de la casa forestal de Castellfollit, i s'ha netejat la pista forestal de la Pena, entre d'altres. A més, els participants han visitat diferents indrets amb un aprenentatge del funcionament dels boscos mediterranis. Al finalitzar el projecte s’'ha elaborat una memòria sobre els objectius assolits durant aquest any i es documentarà la tasca dels voluntaris per mitjà de fotos i vídeos.

El Museu de la Vida Rural la presentació de la memòria i una xerrada sobre la primera edició del projecte Voluntariat Boscos Mediterranis.
El Museu de la Vida Rural la presentació de la memòria i una xerrada sobre la primera edició del projecte Voluntariat Boscos Mediterranis. | J.V.

 

El projecte de ‘Voluntariat Boscos Mediterranis'

El programa de ‘Voluntariat Boscos Mediterranis’ és un projecte fruit d’una aliança entre del PNIN de Poblet i el GEPEC-Ecologistes de Catalunya, destinat a engegar una campanya pilot de voluntariat forestal en tot l’àmbit del Paratge Natural de Poblet.  El projecte pretén aproximar el bosc de Poblet als ciutadans, participant en la gestió d’un bosc mediterrani d’alt interès ecològic, donant a conèixer les seves particularitats, la història i la gestió passada, actual i futura, en un moment clau per entendre les repercussions del canvi climàtic i els seus efectes en els boscos mediterranis

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Per potenciar els valors que ofereix el bosc, s'ha aconseguit fer manteniment de la xarxa de senders i fonts, millorar les infraestructures gestionades pel PNIN, fer treballs de coneixement del medi, entre d’altres. Les accions del projecte s'han a terme aquesta tardor i han tingut una durada d’entre 1 i 3 dies, sempre en caps de setmana i festius.

Les jornades han estat els dies 22 de setembre, 29 de setembre, 12, 13 i 14 d’octubre, 27 d’octubre, 2,3 i 4 de novembre, 17 i 18 de novembre i 7, 8 i 9 de desembre.  L’organització s'ha fet càrrec de l’alimentació dels voluntaris  i durant les accions de més d’un dia també s'ha proporcionat l’allotjament, gràcies a la Comunitat del Monestir de Poblet, que  ha cedit un espai del recinte.

A més de la feina al bosc,  els participants també han pogut conèixer i visitar els voltants del Paratge, com el Monestir de Poblet, les Coves de l'Espluga i el Museu de la Vida Rural. Experiències que han complementat el voluntariat, gràcies a la col·laboració d'aquestes entitats. El projecte ha tingut molt bona resposta i es preveu continuar amb la següent edició la tardor d'aquest 2019 amb noves propostes i moltes activitats.