José Luis Ábalos en una intervenció el 8 d'octubre de 2020

Les paraules d'Ábalos sobre els indults que han agradat als presos del procés

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va ser entrevistat aquest diumenge a 'La Vanguardia'

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha sostingut que «el govern central té l'obligació legal de tramitar els indults i l'obligació moral d'alleujar tensions», davant la petició dels dirigents independentistes condemnats per l'1-O. Ho ha dit en una entrevista a 'La Vanguardia', publicada aquest diumenge, 27 de desembre. Quan li han preguntat per una possible oposició del Tribunal Suprem (TS) als indults, ha demanat respecte per les decisions que el govern central prengui en l'àmbit de les seves competències.

Creu que, a la campanya del 14 de febrer, «totes les veus han de ser escoltades»

En aquest sentit, ha afirmat que les eleccions previstes per al 14 de febrer representaran a Catalunya una oportunitat per, en les seves paraules, soldar la fractura social i política que l'unilateralitat va provocar: «No es pot situar la convivència a la vora del precipici i fer espentes cap al buit». El ministre ha afirmat que la decisió que els polítics condemnats puguin participar en les eleccions o no correspon als tribunals, però ell creu que «totes les veus han de ser escoltades».

També ha assegurat que el PSC no està disposat a pactar amb cap partit que defensi la independència i ha argumentat que «capficar-se en l'error no és un signe d'humanitat sinó d'estupidesa».

«Bona relació» amb els socis de govern, Unides Podem

Ábalos ha afirmat que la relació entre el PSOE i Unides Podem és «bona, sòlida i positiva per a Espanya», ha assegurat que s'han de normalitzar les discrepàncies que hi pugui haver entre totes dues formacions i ha negat que hi hagi risc de ruptura. Quant a la demanda d'incrementar el Salari Mínim Interprofessional (SMI), el ministre ha explicat que l'objectiu del Govern és situar-lo en el 50% del salari mitjà a finals de la legislatura.

Sobre les pensions, ha afirmat que la idea és garantir que siguin dignes assegurant al seu torn la sostenibilitat del sistema de Seguretat Social. Pel que fa a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha dit que el PP fa dos anys que la bloqueja i ha demanat textualment que abandoni vetos i imposicions, perquè «la Constitució no és un bufet lliure per servir-se només allò que els complau».

Monarquia i Rodalies

Ábalos també ha defensat que el rei Felip VI va demostrar durant el seu discurs de la nit de Nadal que no viu en una bombolla aïllat del país i que «va estar a l'alçada d'allò que la societat espera d'un rei». Quan li han pregutnat sobre el pla per Rodalies a Catalunya, ha assegurat que és una actuació que ja està en marxa.