Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Diccionari

Les paraules de l'any

Conspiranoic, desconfinament, grup bombolla, mascareta, traçabilitat, coronavirus, desescalada, infodèmia, teletreballar i videotrucada són els possibles nous neologismes

Desembre és sinònim de preparatius nadalencs, fred i resums anuals de tota mena. A les comarques tarragonines i arreu és hora de fer balanç: saber quines han estat les cançons més escoltades a Spotify, quines publicacions d’instagram han tingut més likes o veure amb quines expectatives vam començar aquest 2020 i com l’estem acabant. Enguany no serà fàcil.

 

En aquesta tipologia de mirades panoràmiques dels darrers dotze mesos, és on trobem la tria que cada any ens proposa l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans: escollir quin ha estat el neologisme d’enguany.

 

Abans d’entrar a les candidatures d’aquest 2020, repassem com van anar les votacions de la darrera edició, la del 2019: emergència climàtica (21’6%) i animalista (20’9%) van imposar-se per davant d’altres candidatures com Trap —estil musical amb diversos grups tarragonins—, vermuteria —amb especial predicament a la ciutat de Reus— o exoplaneta —tot un cel per descobrir, com dirien a les muntanyes de Prades. Més enrere van quedar altres conceptes com umami, residu zero, xipar, pactòmetre o bicitaxi. Deixeu-me dir que pensava que pactòmetre aconseguiria més suports del 2’5% que va obtenir finalment.

 

Així, si en un any “normal” com el del 2019 trobàvem neologismes vinculats a diferents realitats: de Greta Thunberg als acords electorals entre formacions polítiques, passant per les noves formes de transport urbà; enguany la pandèmia ha marcat totalment les opcions a votar, limitant la diversitat que havia existit fins ara.

 

D’aquesta manera, totes les possibles paraules estan vinculades a la Covid-19 i les seves conseqüències: conspiranoic, desconfinament, grup bombolla, mascareta, traçabilitat, coronavirus, desescalada, infodèmia, teletreballar i videotrucada són els possibles nous neologismes.

 

És possible que les famílies tarragonines amb fills amb edat escolar apostin pels “grups bombolla” —o el “teletreball”, segons com—, que els avis de les nostres comarques optin per les “videotrucades” i que els dissenyadors ebrencs proposin “mascareta”. Els epidemiòlegs i infectòlegs de la URV ens parlaran de “traçabilitat” i els runners correran a clicar “desconfinament”, de la mateixa manera que els muntanyencs del Priorat potser valoraran la “desescalada” i que els periodistes penedesencs tindran el cor dividit amb la infodèmia.

 

Sigui com sigui, les votacions estan obertes a neologisme.cat i la paraula guanyadora s’afegirà al pòdium, al costat dels conceptes victoriosos de les sis edicions anteriors: estelada (2014, l’any del tricentenari i del 9-N), dron (2015, quan ens van sorprendre els aparells voladors), vegà (2016, i continua estant a l’ordre del dia), cassolada (2017, amb els fets d’octubre), sororitat (2018, el del #MeToo) i, com ja s’ha comentat, emergència climàtica i animalista (2019, amb els Fridays For Future, que havien començat poc abans).

 

El 21 de desembre es faran públics els resultats!

 

Quin és el vostre neologisme?