Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Parc eòlic

La Generalitat de Catalunya desestima 6 dels 13 futurs parcs eòlics ubicats a la Conca de Barberà

La Ponència d’Energies Renovables ha descartat la majoria dels projectes a causa del fort impacte en el paisatge

Parc eòlic
Imatge d'un dels parcs eòlics   | Francis J Sánchez

La setmana passada la Conca de Barberà rebia, de bon grat, la notícia que desestimava la implantació del futur parc eòlic de la serra de les Guixeres, a Lilla. Segons la Ponència d’Energies Renovables, l’organisme encarregat de valorar la viabilitat d’aquests projectes, la proposta no ha prosperat a causa del fort impacte que tindria la instal·lació en el paisatge, una zona que, a més, es troba catalogada com a sòl de protecció natural i paisatgística des de 1998 per la Comissió Territorial d'Urbanisme.

Aquest parc eòlic no és, però, l’únic de la comarca que ha estat descartat per la Generalitat de Catalunya. En concret, 6 dels 13 projectes presentats en els darrers 9 mesos per diverses empreses han caigut a causa de la inviabilitat del seu emplaçament, mentre que 5 més s’han tramitat administrativament i dos encara han de ser valorats. En concret són els parcs de Trilla, Serè, Plans d’Almenara, Conca de Barberà V, Portella i Tossal Rodó.

Una comarca àmpliament saturada

La Conca de Barberà és una de les comarques catalanes que acull un nombre més elevat de parcs eòlics. El projecte del Puig de Gaigs, per exemple, preveia instal·lar 9 aerogeneradors d'uns 200 metres d'alçada i produir 40 MW d'energia, entre els termes de  Sarral,  les Piles  i Pontils. Ara bé, finalment no ha rebut l'autorització del govern català perquè «l'emplaçament no és viable», i donaria lloc a una nova línia d'aerogeneradors en una zona ja àmpliament saturada.

En aquest sentit, l'alcalde de Sarral, Jaume Fornés, explica que «aquest parc era a tocar d'un espai protegit a nivell europeu, perquè forma part de la Xarxa Natura 2000 i és hàbitat de l'àliga cuabarrada», que està protegida a tot Catalunya, ja que es troba en perill d'extinció. Dels aerogeneradors previstos, 5 havien d'anar al terme de Sarral, concretament per damunt de la pedania de  Vallverd. A més, «considerem que la Conca de Barberà ja està saturada de parcs i complim amb escreix la nostra quota d'aportació a la implantació de renovables del país», exposa el batlle.

Alcaldes de la Conca de Barberà amb el plànol on s'ubicaria el parc eòlic
Els alcaldes de la Conca de Barberà, en contra del parc eòlic de la Serra de les Guixeres | Albert Oliva

Al·legacions al parc d’Almenara

Una de les instal·lacions que sí que ha rebut llum verda és el parc eòlic d'Almenara, entre  Santa Coloma de Queralt  i Bellprat. La promotora Eòlica La Conca SL té 13 mesos per presentar la resta del projecte i rebre o no el vistiplau administratiu. Ara bé, l'Ajuntament de Sarral afirma que presentarà al·legacions a la via d'evacuació projectada d'aquest parc que vol fer arribar a Puigpelat, però «discorre en una zona arqueològica de Montbrió de la Marca  i també molt a prop de l'ermita dels Sants Metges de Sarral. Almenys volem que la soterrin», afirma Fornés.

Oposició generalitzada a la comarca

L’Ajuntament de Sarral no és l’única administració que ha evidenciat la seva disconformitat davant dels futurs parcs eòlics de la Conca de Barberà. De fet, el Consell Comarcal, davant del desconcert dels diferents governs locals afectats pels projectes, va demanar al govern català que els possibles parcs no entorpeixin projectes ja programats i siguin compatibles amb la nova infraestructura d’abastament d’aigua potable, amb les xarxes de telecomunicacions, que es respecti la carta de paisatge i que tinguin el menor impacte visual possible, entre altres aspectes.

També, en els respectius plenaris municipals s’ha posat sobre la taula la preocupació que hi ha al territori sobre la incidència d’aquestes infraestructures en el paisatge i l’entorn rural, i alguns municipis, entre ells Sarral, Montblanc o Pontils, han presentat mocions de rebuig d’aquests projectes.

consell-comarcal-conca
Moment del ple comarcal | Cedida