Una parella tarragonina, atrapada a Ucraïna amb el seu nadó

Els periodistes Sergi Casado i Mar Cirera, pares per gestació subrogada, no poden sortir d'Ucraïna amb el seu nadó per una decisió del Ministeri de Justícia

Els periodistes tarragonins Sergi Casado i Mar Cirera
Els periodistes tarragonins Sergi Casado i Mar Cirera | Facebook/Sergi Casado

La decisió del Ministeri de Justícia espanyol de retirar el test d'ADN com a prova de paternitat, abans de registrar als fills de ciutadans espanyols nascuts per gestació subrogada a Ucraïna, ha agafat, i de ple, a una parella tarragonina, els periodistes Sergi Casado i Mar Cirera. 

Casado i Cirera han sigut pares, recentment, d'un nadó. El mètode triat per tenir descendència ha sigut la gestació subrogada, «una forma de reproducció assistida», segons l'Associació per a la gestació subrogada, que a l'Estat es troba en situació «d'alegalitat». 

Per aquest motiu, les parelles que trien la via de la gestació subrogada aposten per països com Ucraïna. Tant Sergi Casado, com Mar Cirera, es troben sense poder inscriure el seu fill davant el registre civil espanyol i, per tant, poder tornar a Tarragona tots plegats.

Ambdos han manifestat, al canal de notícies 3/24, sentir-se «desemparats i abandonats pel govern espanyol».  Des de la subdelegació del govern espanyol han indicat a TarragonaDigital que «no tenim constància que hi hagi diverses parelles de Tarragona en aquesta situació». 

30 famílies atrapades a Ucraïna

Mitjans com 'La Voz de Galicia' han explicat que hi ha al voltant de 30 famílies en la mateixa situació que es troben Casado i Cirera. L'alternativa, segons les famílies afectades, que els hi deixa el govern espanyol és inscriure els seus fills com ucraïnesos i després portar-los a Espanya.

Aquesta opció ha sigut valorada negativament pels afectats, ja que consideren que suposa més tràmits i més endarreriments. Els afectats entenen que el govern espanyol els utilitza per enviar un missatge negatiu cap a aquelles parelles que s'estiguin plantejant emprendre un procés de gestació subrogada.

El cert és que el canvi de criteri del govern espanyol ha agafat per sorpresa a les famílies implicades. Divendres 15 de febrer el Ministeri de Justícia feia públic una instrucció pels registres consulars en la qual s'especificava que, amb una prova d'ADN, es podria procedir a inscriure el menor. 24 hores després ho anul·lava.


Comentaris

envia el comentari