Els pares dels nadons que neixin a partir de l'1 de gener del 2020 gaudiran de 12 setmanes per permís de naixement de fill o filla. Així mateix, el govern ha ampliat en quatre setmanes el permís de paternitat, ja que fins ara era de vuit. El canvi va entrar en vigor el passat mes d'abril a través del Real Decret-Llei 6/2019 com a mesura per a la garantia de la igualtat de tractament i oportunitats entre dones i homes en la feina i l'ocupació. La retribució serà del 100% i el permís és, evidentment, intransferible; per tant, si el pare no el gaudeix, la mare no el podrà aprofitar.
El contingut de la mesura i les seves pautes
Les primeres quatre setmanes hauran de ser gaudides immediatament després del part i de manera ininterrompuda, mentre que les vuit restants podran ser interrompudes i gaudir-se des de la finalització de les quatre primeres fins que el fill o filla faci un any. La impossibilitat d'interrompre les primeres setmanes ha generat moltes crítiques, ja que evita que els progenitors puguin compaginar-se mútuament amb torns per cuidar el nadó. Ara bé, en la campanya electoral del 10-N, el PSOE —impulsor de la mesura— va prometre modificarà adequadament el permís per habilitar la no simultaneïtat.
L'ampliació d'aquest permís costarà 336 milions d'euros, segons el càlcul als Plans Pressupostaris, reemesos a Brussel·les el passat mes d'octubre. En suma amb el permís de maternitat suposarà un cost econòmic públic de 705 milions anuals. Es preveu que el permís de paternitat ampliï de manera progressiva, de tal manera que l'any 2021 els pares gaudiran de 16 setmanes, igualant així la maternitat.
Per poder sol·licitar-lo, és estrictament necessari estar donat d'alta a la Seguretat Social. A més, cal haver cotitzat 180 dies dins dels 7 anys anteriors a la data d'inici del període de suspensió —el naixement del nadó— o, de manera alternativa, 360 dies cotitzats en total amb anterioritat durant la vida laboral.