El Parlament de Catalunya ha aprovat, gràcies als vots de JxCat, ERC, Catalunya en Comú i la CUP, la primera llei que regula els preus del lloguer al nostre país. Tot això, després que fa tan sols unes hores el Sindicat de Llogateres hagi arribat a un acord amb la formació de Carles Puigdemont, per obtenir el seu «Sí» en la votació.
«Volem evitar que s'obri la porta a la picaresca»
La proposta resultant de l'acord assolit aquest dimecres contempla una exempció dels propietaris amb uns ingressos inferiors a 2,5 vegades l'IRSC. «És un acord que totes les parts hem considerat raonable i que no havia d'impedir el que creiem que és un pas importantíssim per a aquest país», ha manifestat Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogateres.
Una altra de les modificacions acordades és la possibilitat del propietari de repercutir el preu de les obres quan aquestes impliquin una millora de la qualitat de l'immoble. «Volem evitar que s'obri la porta a la picaresca i es faci la trampa de fer veure que es millora l'habitatge per apujar el preu indiscriminadament», ha advertit el portaveu de l'entitat.
Palomera ha celebrat l'assoliment de l'acord i ha defensat la importància de la llei per regular els lloguers a Catalunya. Segons ha explicat, la normativa no afectarà l'obra nova amb l'objectiu d'incentivar la construcció d'habitatges protegits. «Cal regular el lloguer i construir habitatge públic i protegit», ha resumit el portaveu.
Preguntat sobre la possibilitat que la llei acabi al Tribunal Constitucional, Palomera ha assegurat que dependrà de la voluntat del govern espanyol per «respectar la decisió de la ciutadania» i permetre la implementació d'aquesta llei en altres territoris de l'Estat. En aquest sentit, cal recordar que el Partit Popular ja ha anunciat que portarà la llei que regular els lloguers a Catalunya al Tribunal Constitucional.
El president del PPC, Alejandro Fernández, s'ha compromès en defensar els propietaris catalans en creure que no es pot garantir el dret a l'habitatge convertint els propietaris en els «enemics». Al seu torn, la diputada de Cs Noemí de la Calle ha recordat que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ja va concloure que el Parlament no té competències per legislar bona part del que contempla la proposició de llei. Tant Cs com el PSC han alertat que la iniciativa no té «recorregut», busca la confrontació amb l'Estat i «rèdits electorals».