Qui no ha rebut una trucada – o dues, o cinc- al seu telèfon mòbil on un contestador dóna pas a un operador que amable però insistentment ens ofereix la possibilitat de canviar de companyia telefònica amb un reguitzell d'ofertes i promocions? Ara que ha començat l'any és un bon moment per posar atenció a la nostra factura de telèfon, als serveis que ens ofereix la companyia de la qual som clients i a les nostres necessitats reals. I a partir d'aquí, si s'escau, prendre la decisió de canviar d'operador.
Avui dia, el dispositiu mòbil s'ha convertit en imprescindible per al nostre dia a dia: correu electrònic, navegació, xarxes socials, aplicacions i missatgeria instantània i trucades de telèfon. Les millores que han experimentat les xarxes de telecomunicacions i la ràpida implementació de la banda ampla durant aquests darrers anys permeten que aquest tràfic constant de dades es produeixi amb una rapidesa impensable fa uns anys.
Catalunya, a l'epicentre del sector tecnològic mundial
Catalunya ha esdevingut una comunitat industrial i digital de primer ordre, amb una capital consolidada com a hub tecnològic mundial on trobem companyies líders del sector com Amazon o Facebook i esdeveniments de primer ordre en l'àmbit mundial com el Mobile World Congress.
Amb la implantació d'una banda ampla potent, ràpida i segura, han aparegut múltiples empreses o cooperatives que ofereixen serveis de telecomunicacions al territori català. Són més de trenta, entre unes i altres i moltes d'elles amb un àmbit de cobertura aïllat i en clau local. Algunes d'elles, les més potents, han implementat la seva pròpia banda ampla únicament a la població on operen i fragmentant així l'eficiència del servei. Moltes companyies, un espai fragmentat i poca capacitat negociadora per optimitzar les inversions i sense ambició de cablejar tot el país.
Això provoca que siguin les companyies de sempre, les grans multinacionals, les que s'acabin enduent el 90% del mercat: Movistar, Orange i Vodafone, les de les incòmodes i persistents trucades del començament d'aquest article.
Parlem, servei excel·lent, en català i des de Catalunya
Una de les companyies que sí va néixer amb la voluntat de convertir-se en l'operadora de telecomunicacions global a escala de Catalunya és Parlem. Des de 2014 la filosofia de l'empresa ha estat clara: respondre a les necessitats de telefonia, d'Internet i de televisió que tenen els catalans. I amb visió de país i de ser prou grans per a competir en eficàcia i de superar en proximitat a les companyies de sempre.
Aquests són els valors més destacats de Parlem i els que han provocat que cada cop siguin més els catalans que confien en aquesta companyia. Ofereixen un tracte personalitzat a cada client, coneixen en profunditat el territori i les necessitats de cada comarca i tenen a la vegada una visió global de país i un volum que els permet ser molt competitius en preu i servei. I tot això, en català i des de Catalunya.
En el si de Parlem hi ha una idea central: que els beneficis del consum en telecomunicacions que generen els catalans es quedin a Catalunya i no en mans d'empreses del I'IBEX 35 o de l'estranger. El projecte és a llarg termini però avança amb pas ferm cap a aquest objectiu. I ho fa oferint bons preus i millor servei.
Masmóvil, partner estratègic de Parlem
Una de les empreses en les quals s'emmiralla Parlem és la companyia basca Euskaltel. Líder en les telecomunicacions a Euskadi, l'empresa té més del 30% de quota de mercat de telefonia mòbil, un 40% del mercat en banda ampla i gairebé el 50% del mercat en televisió de pagament al país basc. En total, gairebé dos milions de productes contractats a les llars basques i gallegues durant l'any 2017. I creixent al voltant d'un 3% anual.
Per tal de poder arribar a xifres similars a mitjà termini des de Parlem són conscients de la necessitat de partners tecnològics per millorar el seu servei i competitivitat al territori. És per això que ja des de la creació de Parlem, la companyia utilitza la infraestructura que té Masmóvil a Catalunya. L'acord amb ells és clau sobretot per al servei de telefonia mòbil ja que, per concessió administrativa espanyola, en aquests moments només tenen dret a tenir xarxes de mòbil 4 empreses a Catalunya: Vodafone, Orange, Telefónica i des de fa pocs anys, Masmóvil.
L'acord preferent de Parlem amb Masmóvil i amb altres companyies similars també serveix per donar a la companyia catalana un fort avantatge competitiu a l'hora d'oferir serveis de banda ampla a través d'una extensa xarxa de fibra òptica. Això és així mentre Parlem no desenvolupi la seva pròpia xarxa, opció no descartable en un futur.
Parlem doncs, és ara mateix l'única empresa catalana que pot oferir uns serveis a tota Catalunya de banda ampla, telefonia i continguts televisius de pagament - en un parell de mesos estarà disponible un complet paquet de canals de TV - al mateix nivell que amb les grans operadores. I amb una diferència essencial pel nostre país: el volum de negoci generat es queda a Catalunya.