Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

L'Ajuntament vol un ajut europeu d'un milió d'euros per la Part Baixa de Tarragona

L'Ajuntament, conjuntament amb altres ciutats europees, s'ha presentat a l'Horizon 2020 tot i que encara no té assegurada «la subvenció d'un milió d'euros»

Els veïns del Barri del Port reclamen des de fa mesos «un barri digne» en diverses manifestacions públiques.
Els veïns del barri del Port reclamen des de fa mesos «un barri digne» en diverses manifestacions públiques. | Gerard Recasens

 

L'Ajuntament de Tarragona ha fet els primers passos per tal de donar resposta a les peticions que els veïns del barri del Port porten fent durant les darreres setmanes. Des de la Part Baixa, i a través de la campanya «Volem un barri del Port digne!», reclamen millores en «neteja, seguretat i inversions».

El passat 25 d'octubre, la consellera tarragonina Begoña Floria es va reunir amb representants de l'associació de veïns de la zona, així com empresaris de la Part Baixa, per explicar que l'Ajuntament «treballa, amb altres ciutats europees com a socis, per aconseguir un milió d'euros de subvenció d'Europa que pugui destinar a la Part Baixa».   Aquest milió d'euros vindria, si se supera i es guanya el concurs previ, per la via del programa 'Horizon 2020', la font de finançament en polítiques de ciència i innovació de la comissió europea.

Tarragona s'ha presentat a aquest programa, que s'assoleix via concurs, a través d'un  consorci amb tres ciutats europees més: Mostar, a Bòsnia; Herleen, d'Holanda; i Vejle de Dinamarca.

Horizon 2020 no permet fer obra

Floria ha explicat públicament que el programa a què volen aspirar és «similar a la Llei de Barris». La coneguda com Llei de Barris és la Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial i comporta finançament en projectes destinats, entre altres objectius, a «la millora de l’espai públic i la dotació d’espais verds, la rehabilitació i l’equipament dels elements col·lectius dels edificis, la provisió d’equipaments per a l’ús col·lectiu». En resum, obra.

Ara bé, segons la consellera de l'equip de govern  les semblances sorgirien del fet que es tracta, en ambdós casos, «d'una intervenció global en un barri degradat. A banda d'això, es tracta d'un projecte col·laboratiu, en el que participen diverses ciutats amb situacions semblants que poden compartir experiències i bones pràctiques».

Preguntada sobre si la idea de presentar-se a l'Horizon 2020 seria transformar la Part Baixa en un districte 22@ com l'existent a Barcelona, Floria ha respost que «el projecte que s'està preparant no només donarà suport a la transformació de la Part Baixa amb l'ajuda d'experts d'arreu d'Europa; també aprendrà d'aquests exemples i elaborarà guies i recomanacions per a altres ciutats amb situacions similars. Això és el que fa que sigui un projecte de 'ciència i innovació', i no pas els objectius que ens marquem entre tots per a la Part Baixa de Tarragona».

Escepticisme a la Part Baixa davant l'Horizon 2020

Representants de la Part Baixa que assistiren a la reunió amb Begoña Floria entenen que  «és tan difícil que Tarragona guanyi l'Horizon com guanyar 'Operación Triunfo'». «Bàsicament aquest programa europeu, si s'aconsegueix, seria un milió d'euros per destinar a direccions tècniques i idees però no el té assegurat. El que ens proposa l'Ajuntament és com pagar un arquitecte perquè et faci un plànol fantàstic però tu no tens ni el terreny ni els materials», han reblat.