Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'unes plaques solars.

L'Ajuntament de Reus engega la maquinària per crear l'empresa elèctrica municipal

Hauria d'acabar servint per abastir els equipaments municipals, però també per comercialitzar energia a la ciutadania

Primer pas cap a l'empresa elèctrica municipal de Reus. El plenari d'aquest divendres ha aprovat, només amb els vots del govern, la creació d'una comissió que ha d'elaborar l'informe per establir si aquesta empresa seria solvent i sostenible. La majoria de l'oposició s'ha abstingut esperant que aquest informe, que ha d'arribar en un termini màxim de tres mesos, els serveixi per acabar de decidir si ho consideren un bon projecte.

L'excepció ha estat la CUP, que hi ha votat en contra perquè creu que s'obre la porta a acabar externalitzant aquest servei entre altres motius. A la pràctica, el cap de servei de Medi Ambient, el director d'Aigües de Reus i la tècnica superior de Reus Serveis Municipals, juntament amb la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, la d'Urbanisme, Marina Berasategui, i el de Medi Ambient, Daniel Rubio, formaran la comissió, que estarà presidida per aquest darrer.

L'objectiu de la comissió és «que estableixi el rumb a seguir» per acabar creant una divisió dins de l'empresa Reus Serveis Municipals que es dediqui a la comercialització d'energia elèctrica verda. Davant de les crítiques rebudes durant el debat d'aquest punt, Rubio ha volgut deixar clar que «en cap cas l'Ajuntament vol fer la competència a les grans empreses distribuïdores».

L'oposició no s'acaba de refiar de l'empresa elèctrica municipal

El que es busca, explica, és que l'administració local sigui més sostenible i que també faciliti tant com es pugui que la ciutadania decideixi optar per les energies renovables. La creació d'un ens que incorpori l'Ajuntament al mercat de l'energia com es preveu no suposa un inconvenient pel PSC.

Segons ha defensat Carmina Pozuelo, Catalunya va molt tard en l'impuls de les energies renovables i, si el projecte el consideren prou positiu, hi acabaran votant a favor. Davant dels dubtes que tenen ara mateix, però, han optat per abstenir-se. Qui sí que ha criticat que l'Ajuntament de Reus vulgui comercialitzar energia és Débora Garcia, portaveu de Cs.

Ha definit la iniciativa com a «nou negoci de l'Ajuntament» que, a més, considera que pot acabar generant en la creació de «xiringuitos». Ho defensa a través de les bonificacions fiscals per l'energia solar elèctrica aprovades el mes passat, i que no van incloure l'energia solar tèrmica, a parer de Cs, per beneficiar aquesta futura divisió empresarial municipal.

Ha carregat, també, contra el model de pàrquings municipals, que assegura que s'ha fet gran a costa d'ofegar l'oferta privada «com el de la plaça del Prim i ara, amb la vianalització del raval de Santa Anna, al del Simonet». «Des de Cs defensem la llibertat d'empresa i la igualtat d'oportunitat i desconfiem d'aquest nou mitjà propi perquè temem que passi el mateix que amb els pàrquings».

Tot i preveure que acabaran votant en contra de la comercialització elèctrica municipal, en el cas d'avui s'han abstingut. Ho han fet criticant, també, que no es permeti a l'oposició formar part d'aquesta comissió. Una crítica que també ha fet la regidora de la CUP, Mònica Pàmies.

«Creiem que li manca transparència al procés i fa que es perdin aportacions que podrien ser molt profitoses», ha valorat. Entrant en matèria, considera que «s'està menyspreant l'impacte ambiental» perquè els estudis només plantegen qüestions en l'àmbit de la solvència econòmica.

La CUP té sospites similars a les de Cs, que hi ha hagut ordenances que s'han modificat per afavorir aquest projecte municipal. En el seu cas, «lliguem directament la modificació de l'ordenança número 20 amb la creació de la comissió», una ordenança que, tal com està plantejada, argumenten, «obre la porta a l'externalització; sempre hem dit que l'empresa hauria de ser 100% pública i municipal».