Ha estat una de les grans incògnites sobre el procés de vacunació a Espanya en les últimes setmanes. El canvi en les franges d'edat en què s'administrarà AstraZeneca, deixant-la només per a persones entre 60 i 69 anys, ha provocat una gran incertesa en uns 2 milions d'espanyols. Són aquells que han rebut la primera dosi i que compten amb menys de 60 anys.
La ministra de Sanitat ja ha anat avançant que Espanya estudia actualment dues opcions diferents: deixar-los tal com estan amb una dosi d'AstraZeneca o posar-los una segona dosi d'una altra vacuna, de Pfizer o de Moderna. En aquest sentit, sembla que els últims passos de govern semblen anar més encaminats a aquesta segona opció, que és el que han escollit França o Alemanya, tot i que la decisió definitiva haurà d'esperar.
I és que aquest dilluns s'ha comunicat que es realitzarà a Espanya un estudi que porta per nom 'CombiVacs', en què s'analitzarà la reacció de produïda en persones vacunades amb una dosi d'AstraZeneca si se'ls administra una segona de Pfizer -Biontech.
Aquest assaig clínic fase 2 serà realitzat sota la coordinació de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), concretament a través del Centre Nacional de Microbiologia. Aquest serà el laboratori central de l'estudi, tot i que la directora de l'ISCIII, Raquel Yotti, ha explicat que comptaran amb la col·laboració de cinc hospitals espanyols: La Paz de Madrid, el Clínic San Carlos de Madrid, la Vall d'Hebron de Barcelona, el Clínic de Barcelona i el Cruces de Biscaia.
Jesús Antonio Fredes Iniesta, coordinador de la xarxa d'investigació clínica de l'Institut de Salut Carlos III (SCREN) i cap de Servei de Farmacologia Clínica de l'Hospital Universitari La Paz, ha justificat l'elecció d'aquests cinc centres «perquè tenen la capacitat i experiència per fer-ho amb la urgència que ens cal».
Yotti, per la seva banda, ha indicat que aquest serà «un dels primers assaigsclínics que analitzaran la seguretat i immunogenicitat d'aquest tipus de pautes combinades». Ha valorat també que «l'evidència científica generada serà de gran valor per a les autoritats sanitàries espanyoles i molt probablement també a escala internacional».
Com seran aquests assajos
Ha estat Fredes Iniesta qui ha donat els detalls de com serà aquest assaig amb les persones vacunades amb AstraZeneca. D'una banda confirmava que seran 600 els voluntaris que rebran una segona dosi de Pfizer, de diferents grups d'edat i de diferents comunitats autònomes.
D'altra banda ha confirmat que aquests, al seu torn, es dividiran en dos grups. 200 rebran la segona dosi de manera immediata mentre que altres les rebran 28 dies després d'haver rebut la dosi d'AstraZeneca. Els dos grups seran sotmesos a estudis al cap de tres, sis i dotze mesos d'haver rebut la pauta completa per confirmar quins han estat els efectes.
La idea que treballen ara mateix és que l'estudi comenci com més aviat millor. «Si és possible, posar-lo en marxa la setmana que ve», afirmava el sanitari i científic espanyol. L'objectiu que es marquen és tenir unes primeres conclusions abans que es compleixin les 12 setmanes que la farmacèutica britànica marca de temps estimat per posar entre la primera i la segona dosi.
Sobre aquest assumpte, també ha comparegut el cap de Departament de Medicaments d'Ús Humà de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), César Hernández. Aquest ha volgut llançar un «missatge de tranquil·litat» per als vacunats amb una dosi, dient-los que «no es preocupin. El nivell de protecció es mantindrà, no s'exhaurirà en un dia».