El missatge urgent d'un metge sobre el coronavirus a Espanya: «Ja està aquí, ha tornat»

Pascual Piñera, cap d'Urgències de l'Hospital Reina Sofía, assegura que «ha tornat»

Pulmons contagiats amb coronavirus
El doctor Piñera Salmeron ha volgut enviar un missatge a la població i ha compartit aquesta imatge a les xarxes | Twitter

Pascual Piñera, cap del Servei d'Urgències de l'Hospital General Universitari Reina Sofia, ha publicat en el seu perfil personal de 'Twitter' una advertència preocupant sobre la presència del coronavirus a Espanya. El doctor denuncia la poca consciència que està tenint una part considerable de la població respecte a les mesures restrictives per a frenar-ne l'expansió.

L'alarmant tuit de Pascual Piñera

«Ja és aquí, ha tornat! Seguiu de festes nocturnes com un estiu més i reunions familiars sense '#UsaMascarilla' i sense '#DistanciamientoSocial', com si no passés res», va escriure amb ironia el doctor del Reina Sofía. Acompanyant al tuit es pot veure una radiografia d'uns pulmons amb la part mitjana inferior blanca.

Preguntat pel significat de la radiografia que publicava a les xarxes socials, Piñera va contestar que «els pulmons són radiotransparents i haurien de veure's negres sencers en una radiografia. En la base de tots dos pulmons se'ls veu opacs, hi ha afectació pulmonar per la Covid» assegura.

El motiu d'aquesta alerta via xarxes socials no és un altre que nombrosos dels brots que s'han detectat aquest estiu es deuen a l'oci nocturn, com discoteques, o provenen de reunions d'amics sense cap mena de protecció ni precaució. Els contagis a Espanya es disparen ja fins als 1.683 diaris amb 673 hospitalitzacions, 41 ingressos en UCI i 22 defuncions, segons el balanç d'ahir.

Les claus del període d'incubació

A més d'una presència creixent de coronavirus a l'Estat, la població té por de presentar símptomes de la malaltia: febre, tos seca, cansament. Però, segons ha apuntat l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els positius també poden presentar mal de cap, congestió nasal, molèsties generalitzades, mal de coll, pèrdues del gust i olfacte, erupcions cutànies i fins a canvis de color en els dits de les mans i dels peus.

L'aparició de símptomes pot arribar al cinquè dia d'haver estat contagiat, però aquest període d'incubació pot durar fins a 14 dies, ja que triga un temps a ser detectat.

A més, la situació es complica quan parlem dels casos asimptomàtics, és a dir, de les persones que tenen o han tingut el virus i no ho saben perquè, com el seu propi nom indica, no han presentat cap tipus de símptomes de la Covid-19, i l'organisme aconsegueix acabar amb el virus sense fer cap tractament. 

Segons les dades de l'informe cientificotècnic del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, el període d'incubació mitjà està entorn dels cinc o sis dies, i el 97,5% dels casos que són asimptomàtics passen aquest període en 11,5 dies després d'haver estat exposats al virus.


Comentaris

envia el comentari