Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El grup de la URV confinat en un hotel a Malta

L'entrada en vigor del passaport sanitari no salva de la quarantena als 31 graduats de la URV a Malta

Ningú del govern de Malta s'ha posat en contacte amb ells i els pengen el telèfon quan truquen | Si no hi ha novetats, els traslladaran a un hotel covid demà posant-los «en risc de contagi»

Els graduats en Fisioteràpia per la Universitat Rovira i Virgili atrapats a Malta viuen un nou episodi. L'entrada en vigor del certificat de vacunació arreu de la Unió Europea podia significar un bri de llum en tota la foscor que estan vivint a l'illa. Aquesta porta que s'obria, però, l'ha tancat de cop el govern maltès, qui té la paraula final en aquest tema i no els permet la sortida.

L'ambaixada espanyola, al costat del grup en tot moment, els ha informat que «no pot fer res» per ells i que «entrem en un tema legal i, per tant, hem de recórrer a advocats», explica a TarragonaDigital Laia Ferré, una de les estudiants implicades, des de Malta.

Davant d'aquesta situació, l'ambaixada els ha ofert l'única solució que hi ha possible en aquests moments. Com que no tenen potestat a nivell jurídic, ha facilitat al grup de graduats de la URV el telèfon d'advocats per trobar una sortida a la situació en què es troben. 

Aquesta situació s'està vivint amb 29 dels 31 graduats amb la pauta completa de la vacunació i, tots ells, amb una prova negativa abans d'iniciar el viatge. 

Quarantena a l'hotel i lluita per evitar el trasllat

Les graduades de la URV no tindran un gran record del viatge de final de curs a Malta. Des de la seva aterrada el passat 26 de juny, han gaudit de l'illa del Mediterrani poc més de 48 hores, des que a primera hora del 29 de juny entressin en quarantena. 

Des de llavors estan dividits en habitacions de tres persones. L'estada, però, no és igual per a tothom i depèn del tipus de cambra que els ha tocat a l'hotel. Algunes tenen cuina amb taules i cadires i d'altres han de menjar a terra.

L'estada al seu actual hotel es pot acabar i començar una nova desventura  per l'illa. El govern de Malta els vol traslladar a un hotel covid aquest divendres, però tenen clara la seva decisió. «Estem intentant comunicar-nos amb el govern per negar-nos a anar a l'hotel covid demà», assenyala Ferré, argumentant que «no som positius i entraríem a un focus d'infecció amb risc de contagiar-nos».

Les intencions són més clares que els fets que aconsegueixen. Es passen tot el dia al telèfon intentant contactar amb el govern maltès, «però quan truquem ens pengen i no ens faciliten poder parlar en ells». De moment, estan intentant poder marxar abans del dia 10 de juliol, «però la cosa està complicada».

Entre els moments de mòbil i de saturació, en grups de tres intenten superar aquesta situació com poden. Les cartes o el catàleg de Netflix és la seva distracció, mentre no paren de telefonar intentant treure informació clara sobre què està passant i què poden fer. 
 

Tres estudiants de la URV durant la quarantena a Malta
Aina, Emma i Natalia són tres estudiants de Fisioteràpia de la URV que estan en quarantena a Malta | Cedida

Situacions similars, diferents mesures

Una de les notícies que els ha arribat a Malta  és la diferent situació que es viuen en altres vols. «Acabem de saber que hi ha gent de diferents vols del dissabte confinats, però que no tota la gent procedent dels vols ho està», detalla Laia Ferré. 

Tal com han pogut saber, persones d'un vol procedent de València  amb Ryanair —els 31 estudiants de la URV van volar amb Vueling des de Barcelona— també està afectada, però la mateixa companyia i l'ambaixada espanyola afirmen que no tenia cap positiu en el seu vol .

«No entenem el criteri que s'està seguint, ja que potser no som ni contactes d'un positiu en l'avió que viatjàvem», i remarquen «que durant tot el trajecte es va dur la doble mascareta i l'aire es renova cada 2 minuts, per tant el risc de contagi era molt baix».