Des de 2002, el Parlament de Catalunya protegeix amb la condició de Parc Natural més de 9.000 hectàrees de la serra del Montsant, part de la Serralada Prelitoral Catalana. Es troba íntegrament a la comarca del Priorat i en els termes municipals de la Bisbal de Falset, la Vilella Baixa, la Vilella Alta, Cornudella del Montsant, Margalef, Ulldemolins, La Figuera, Cabacés i la Morera del Montsant.
El Parc Natural del Montsant
El Montsant és tot un símbol de la comarca del Priorat i de Tarragona. És un massís compacte de roca calcària, amb una natura envoltada de grans cingles de pedra. El curs d'aigua principal és el Montsant, i el Siurana amb un cabal ecològic delicat. El punt més alt és la Roca Corbatera, amb 1.163 metres d'altitud.
Els ambients naturals del Parc Natural del Montsant
Els boscos de ribera. Àlbers, freixes, canyissars i salzes es troben al llarg dels trams fluvials del riu Montsant. Entre la fauna característica del bosc de ribera, llúdrigues, rates d'aigua, crancs de riu autòctons i blauets.
Conreus. Vinya, oliveres, ametllers i avellaners són els principals conreus del Parc del Montsant, molt vinculades a la Cartoixa d'Escaladei, que n'ha fet una zona d'explotació agrícola des de fa segles.
Les roques. La serra del Montsant és eminentment rocós i de vegetació escassa, tret de les espècies adaptades i endèmiques de les cingleres.
Prats i matollars. Els conreus abandonats esdevenen prats secs com llistonars i els sabanoides d'albellatge. Les brolles predominants són les de romer de natural calcària amb foixardes i estepes de garrigues de coscoll. És un hàbitat molt adequat per les tortugues mediterrànies.
Arbredes. El pi blanc és usual en les zones baixes del Parc Natural, amb altes densitats i extensions que afavoreixen la biodiversitat i l'aparició de mamífers com el cabirol i la fagina. Al vessant nord i zones més altes hi apareixen els roures i les alzines.
Els punts d'interès del Parc Natural del Montsant
Les vistes i els miradors. L'Observatori de l'Ebre, des d'on es domina tota la vall de l'Ebre. Des de la Roca Corbatera, el cim més alt de la serra també hi ha magnífiques vistes. Els estrats del Montsant i el congost de Fraguerau és perfectament observable des del Mirador de les Crestes de Llena. El Balcó del Priorat és un altre mirador natural, així com la Punta del Guixar sobre la vall del Montsant.
Els arbres. La roureda d'Albarca és la més gran del parc, hi apreciem el roure de la Rasa, exemplar molt vell de roure valencià. Al Racó del Teix hi trobem un arbre declarat mil·lenari i conegut com el Teix de la Cova. També trobem arbres d'interès a La Pietat, casa de repòs i oratori dels monjos d'Escaladei.
Les ermites. La que es troba a més altitud dins del parc és la de la Mare de Déu de Montsant, del segle XII. L'ermita de Sant Salvador, les de Foia i de Sant Roc, les de Sant Antoni, de Santa Bàrbara o de Santa Magdalena a Ulldemolins, coneguda com la Catedral del Montsant són algunes de les moltes ermites disseminades pel Parc Natural.
Els tolls i les fonts. L'espectacular congost de Fraguerau crea fondalades formades per erosió, barrancs, cursos d'aigua i entollaments com el Toll de l'Olla, el Pantà de Margalef, la cova del Ximet. Les aigües també afloren en la Font Vella o la Fontalba.
Els ponts. El Pont de Cavaloca és un pont medieval en un camí tradicional. També trobem el Pont Natural i els Ventadors són formacions geològiques d'interès.
La cartoixa d'Escaladei. Primera cartoixa de la península, declarada Monument Nacional i habitada per monjos des del 1163.
Informació pràctica per visitar el Parc Natural del Montsant
La seu del Parc Natural es troba a la Morera del Montsant i també podem trobar orientació al Centre d'Interpretació de l'Oli i les Economies productives del Montsant, a la localitat de Margalef.