Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Passera del Riu Francolí

La passera del riu Francolí a Tarragona, malmesa pels arbres arrossegats per la tempesta

El pont que uneix les dues vores va rebre l'impacte dels arbres i va quedar desplaçat de la seva ubicació original | Malgrat el potencial perill de caiguda, els vianants continuen fent-ne ús

Passera del Riu Francolí
Els arbres arrossegats per la tempesta han desplaçat la passera de la seva ubicació. | Cedida

 

La passera del riu Francolí, que uneix les dues ribes per sota del Pont de Santa Tecla és l’ase dels cops. La gran tempesta de la matinada de diumenge a dilluns va arrossegar diversos arbres que van colpejar l’estructura, que va quedar malmesa i, una vegada més, va quedar desplaçada de la seva posició original.

 

Gairebé 48 hores després del temporal,  encara hi ha vianants que continuen utilitzant el petit pont, tot i els danys soferts per l'estructura.  Aquests danys suposen un risc per la integritat física  de les persones ja que hi ha perill  que aquest cedeixi, perquè no està col·locat en la seva posició.

 

Ara, el primer pas per tornar a la normalitat la infraestructura serà netejar la llera del riu, retirant els arbres i branques. Posteriorment, els tècnics de la Brigada Municipal  hauran de tornar a situar el pont al seu lloc.

 

La passera del Francolí s'ha reobert aquest dimecres 13 de febrer
La passera del Francolí, quan va reobrir-se el passat 13 de febrer, després de quatre mesos tancada. | Cedida

 

Aquesta infraestructura, construïda amb fusta, es va presentar el 4 de juliol de 2018. Les obres de construcció van anar a càrrec del Consell Comarcal del Tarragonès, que va invertir-hi uns 10.000 euros. Una vegada inaugurada, la passera va passar a ser responsabilitat de l'Ajuntament de Tarragona, que és l'encarregat del seu manteniment i del seu arranjament.

 

Inutilitzada durant quatre mesos

Aquesta no és la primera vegada que la passera del Francolí pateix desperfectes. El passat mes d’octubre, arran de les fortes pluges, el pont va restar inutilitzat durant mesos.  el que va provocar polèmica i algunes crítiques de la ciutadania a través de les xarxes socials. Finalment, quatre mesos després de l'incident, el mes de febrer d’enguany, es va col·locar al seu lloc i es va reobrir.

 

En el seu dia, l'anterior regidora de Medi Ambient, la socialista Ivana Martínez, va explicar que l'estructura compta amb un mecanisme automàtic perquè es pugui plegar quan creix el cabal del Francolí. Per tornar a posar la passera al seu lloc s'ha de fer de manera manual, sent els encarregats de fer-ho els tècnics de la Brigada Municipal.

 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

 

Així mateix, el dia en què es va fer la presentació oficial del pont, que ja portava diverses setmanes en servei, es va rescatar de la llera del riu una de les baranes d'aquest, en el que es considera el primer acte de vandalisme sobre la passera.

 

Unir els barris de Ponent amb el centre de la ciutat

Durant la inauguració de la passera fa poc més d'un any, l'aleshores alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va felicitar-se per la posada en marxa de la infraestructura. Ballesteros va assegurar que era un pas més per «la unió dels barris de Ponent amb el centre», salvant el riu que durant anys havia actuat com a separador.

 

Passera riu Francolí
Imatge de la presentació de la passera sobre el riu Francolí, el 4 de juliol de 2018. | Mauri

 

Tot i la voluntat expressada per l'anterior batlle, el pont, quan ha estat operatiu, sí ha donat servei als excursionistes, caminants o ciclistes que transiten pel riu Francolí, però pel que fa a la connexió per a vianants entre el centre de la ciutat i els barris de Ponent ha quedat com una anècdota.