Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Les pokéball són l'eina indispensable per capturar les criatures de la saga japonesa

La passió per Pokémon GO, més viva que mai a Reus

La comunitat reusenca es reuneixen diàriament per buscar i capturar pokémons arreu de la ciutat | Aquest dissabte 15 de setembre prop de 200 persones es van reunir al parc Sant Jordi per celebrar la tradicional «Community Day»

Imatge d'un dels nombrosos grups de gent que hi havia al parc Sant Jordi aquest diumenge 15 de setembre
Imatge d'un dels nombrosos grups de gent que hi havia al parc Sant Jordi aquest diumenge 15 de setembre | Laia Solanellas

 

A l’estiu del 2016 va tenir lloc l’estrena, pràcticament a escala mundial, del videojoc per a telèfons mòbils Pokémon GO. Des de llavors, han passat tres anys i la febre pel popular joc continua més viva que mai. Reus no és una excepció i cada dia es reuneixen diàriament centenars de persones per capturar pokémons arreu de la ciutat. Sense anar més lluny, aquest passat diumenge 15 de setembre es va celebrar al Parc Sant Jordi una nova ‘Community Day’ dels seguidors i aficionats de Reus, una concentració que va aplegar més de 200 persones.

[predef]reus-144[/predef]

Aquest tipus de trobades  se celebren de forma mensual al Parc Sant Jordi de Reus. Aarón Morales, usuari de Pokémon Go, explica que durant el dia de la comunitat «els jugadors es reuneixen perquè apareix un pokémon destacat, en el cas de diumenge un Turtwig, i l’objectiu és trobar-lo i caçar-lo». L’acte també va tenir un caire solidari ja que es van vendre diverses xapes solidàries per 1,5€ que serveixen per ajudar entitats del territori i sortejar premis entre els participants.

Les pokéball són l'eina indispensable per capturar les criatures de la saga japonesa
Les pokéball són l'eina indispensable per capturar les criatures de la saga japonesa | Laia Solanellas

Com funciona Pokémon GO?

Pokémon GO és un videojoc gratuït de realitat augmentada que consisteix a buscar i capturar els populars personatges de la saga japonesa que es troben amagats en localitzacions reals. El joc permet visualitzar els pokémons mitjançant la realitat virtual en qualsevol punt del món i utilitza punts d’interès com ara places, escultures o detalls arquitectònics de la vida real per traslladar-los a l'aplicació en forma de gimnasos o parades, punts on es reuneixen els aficionats.

El videojoc ha evolucionat de tal manera que ara els jugadors necessiten  treballar de manera cooperativa per aconseguir nous objectius i lluitar contra pokémons més poderosos. Sovint, els entrenadors, tal com es diuen dins la comunitat, es comuniquen a través d’aplicacions com ara Telegram per organitzar trobades i gestionar incursions en un marge de poques hores. A hores d’ara, el joc té registrades quatre generacions diferents de pokémon, el que equival a unes 500 criatures, i ben aviat estrenarà una cinquena generació.

Aarón Morales i Nil Sabaté són aficionats de la saga japonesa des de ben petits
Aarón Morales i Nil Sabaté són aficionats de la saga japonesa des de ben petits | Adrià Morte

Un joc per a tota classe d’edats

«La gent té la concepció de què gairebé ningú juga a Pokémon GO i que qui hi juga són nens. És al contrari,  la majoria de gent que hi juga és gent gran, suposo també perquè amb els estudis els nens i nenes no acaben tenint temps», explica Nil Sabaté, una de les cares visibles de la comunitat Pokémon a Reus. Aquest jove reusenc és el responsable del grup de Telegram dels seguidors d’aquest videojoc a la ciutat, una eina indispensable per a la comunicació de la comunitat. «Recordo el dia que vam celebrar que érem 100 persones i ara som més de 1.100. Tot s’ha fet molt gran», assenyala orgullós Sabaté.

L'Aarón Morales com en Nil Sabaté coincideixen en el fet que el joc no entén d’edats i que et pots trobar tota mena de perfils. Asseguren també que  l’aplicació serveix per ajudar-te a fer esport, ja que t’obliga a recórrer diferents punts de la ciutat, conèixer gent jove i compartir estones divertides.

En certs moments, es poden arribar a formar grups de vint o trenta persones al mig del carrer. «Hi ha cops que et sents una mica observat. La gent quan ens veu té curiositat i d’altres ja saben que estem jugant a Pokémon GO. Si ens veuen reunits és que en aquell moment estem fent alguna incursió, moment en què necessites jugar amb altra gent per lluitar contra certs pokémons. Tots contra ell i després cadascú el captura», explica Nil Sabaté.

Diariàment centenars de persones es reuneixen en diferents punts de la ciutat per buscar i capturar pokémons
Diàriament centenars de persones es reuneixen en diferents punts de la ciutat per buscar i capturar pokémons | Laia Solanellas

El parc Sant Jordi de Reus, punt neuràlgic de Pokémon GO a Reus

El parc Sant Jordi de Reus, segons explica Aarón Morales, «és el principal punt neuràlgic de Pokémon GO a Reus». Explica que aquesta zona de Reus és la que registra més activitat de tota la ciutat ja que tots els gimnasos que hi ha a dins són especials. De fet, cada dia es reuneixen desenes de persones en aquest espai i quan se celebren les «Community Day» s’apleguen moltes més.

Aquest diumenge 15 de setembre es van reunir al voltant d’unes 200 persones amb l’objectiu de capturar un Turtwig. Per exemple, en l’edició d’aquest mes: l’entrenadora ‘Mariola36’ va caçar el Turtwig de major pes (21,34 kg), ‘Eo2m’ va aconseguir el Turtwig més baix d’estatura (0,27 metres) i ‘Itant77’ va capturar el Turtwig més baix de PC (13). Per una altra banda, també es van sortejar diferents premis on van resultar premiats els entrenadors: CGavalda, 1969Peque i Layd0615.

La «Community Day» d'aquest diumenge va servir per vendre xapes de pokémon a favor d'una entitat del territori
La «Community Day» d'aquest diumenge va servir per vendre xapes de pokémon a favor d'una entitat del territori | Laia Solanellas

Apassionats al joc des dels seus inicis

Els seguidors de Pokémon GO són fidels a la saga japonesades del primer dia que va sortir a la venda el videojoc. Nil Sabaté indica que «de petit vaig començar amb la gameboy, amb el pokémon blau, i de petit vaig ser molt fan de la saga fins que ho vaig deixar i em vaig tornar a enganxar a aquest joc gràcies als meus amics». Per una altra banda, Aarón Morales assenyala: «jugava a pokémon des de petit, a la gameboy, a la nintendo DS… vaig provar d’instal·lar-me l’aplicació i em va agradar molt la mecànica del joc. Era una motivació més per sortir de casa i des de llavors que continuo amb el joc».