Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els Pastorets de l'Espluga de Francolí 'obren temporada'

Dijous començaran els assajos de les representacions d’aquest Nadal

Imatge dels Pastorets de l'Espluga
Imatge dels Pastorets de l'Espluga | Pastorets de l'Espluga

 

El grup Tratea Teatre del Casal de l’Espluga ha obert aquest cap de setmana les inscripcions per la nova temporada d’Els Pastorets de l’Espluga, que arrenca aquest dijous amb els primers assajos. L’espectacle del Nadal es tornarà a representar aquest proper desembre al Teatre del Casal de l’Espluga, on torna cada dos anys amb la història de Josep M. Folch i Torres. 

Una de les representacións dels Pastorets més impressionants del Camp de Tarragona

La representació dels Pastorets de l’Espluga de Francolí és una de les més impressionants que es fa al Camp de Tarragona, en la qual hi treballen, entre actors i tècnics, més d’un centenar de persones. Des de fa més de quatre dècades es representen al Gran Teatre del Casal, un dels més grans de la demarcació. Abans però ja es representaven a l’Espluga, a l’antic teatre Cultural. 

Les inscripcions s’han obert per totes les persones que vulguin participar a l’equip artístic o tècnic de la representació,  que aquest any mantindrà la majoria d’actors i actrius dels últims anys als personatges principals. Com cada representació però, les persones que vulguin participar del cos de figurants de pastors, dimonis o àngels, col·laborar en el muntatge o a l’equip d’atrezzo, decorats i vestuari, es poden sumar a l’equip. També s’han obert les inscripcions pels músics que vulguin sumar-se a l’Orquestra dels Pastorets. 

Des de l'organització s'avisa a les persones interessades en participar a l'espectacle que han d'enviar un correu electrònic a pastoretsdelespluga@gmail.com o a través del formulari que han difós els Pastorets de l’Espluga a través de la seva pàgina de Facebook. 

El pessebre vivent de l'Espluga de Francolí

L'Espluga de Francolí disposa d'una altra antiga tradició que també se celebra durant les festes nadalenques, el Pessebre Vivent.  Aquesta, es remunta a l'any 1964, quan es va fer la primera representació, a l'antiga pallissa del bou. L'any següent el Pessebre es va estendre als nous Jardins del Casal amb escenes del Naixement, l'Anunciació als Pastors, l'Anunciació a la Mare de Déu, la fusteria de Josep, Buscant Hostatge i una casa de Pagès. Allà s'hi va representar durant dos anys. El 1967, per primer cop, es va representar a la cova de la font major.

A causa de la manca de suport econòmic, el pessebre  va deixar de representar-se el 1977, i no va ser fins a l'any 2009 que es va recuperar la tradició amb una versió reduïda a l'interior de la Rectoria, organitzat per la Parròquia de Sant Miquel i la Confraria del Sant Enterrament. Al cap de dos anys, el 2011, es va decidir ampliar el recorregut per alguns racons del nucli històric, amb escenes puntuals representades a una casa del carrer de l'Abadia, al carrer del Capuig, a la Font del Castell i a la balma del carrer dels Ametllers.