Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els Pastorets de l’Espluga arriben a la televisió

Tac12 s’encarregarà d’oferir 4 emissions dels Pastorets durant les festes de Cap d’Any i Reis

Es podrà veure de manera íntegra a través del Tac12 en una àrea de cobertura de mig milió d’espectadors
Es podrà veure de manera íntegra a través del Tac12 en una àrea de cobertura de mig milió d’espectadors | cedida

 

La representació teatral dels Pastorets de l’Espluga de Francolí s’emetrà a l’inici del 2019 per la televisió. Concretament, la representació que el grup de l’Espluga durà a terme demà, 29 de desembre (última de les actuacions de la temporada), es podrà veure de manera íntegra a través del Tac12  en una àrea de cobertura de mig milió d’espectadors que cobrirà tot el Camp de Tarragona.

La televisió pública del Tarragonès, l’Alt Camp i la Conca de Barberà ha decidit fer aquesta aposta gràcies al patrocini de diverses empreses del territori com Cunicarn i l'Hostal del Senglar, a més de la DO Conca de Barberà i del Casal de l'Espluga. Cal recordar que els Pastorets de l’Espluga de Francolí són biennals i no tornaran als escenaris fins al 2020.

Els inicis d’aquesta representació de caràcter popular al municipi es troben al segle XIX
Els inicis d’aquesta representació de caràcter popular al municipi es troben al segle XIX | cedida

 

4 emissions dels Pastorets

Com ja hem dit prèviament, la representació del 29 de desembre dels Pastorets de l’Espluga es podrà veure pel Tac12 el dia 1 de gener, amb una emissió a les 11.00 h i una altra a les 15.30 h, el dia 2  a les 11.00 h i, per acabar,  el dia 6 a les 17.30 h.

Una representació històrica amb tocs de renovació

Els Pastorets de l’Espluga de Francolí són una tradició centenària. Els inicis d’aquesta representació de caràcter popular al municipi es troben al segle XIX. Una primera crònica, amb data de 1887, els situa al teatret del Centre de Catòlics, des del 1892 al Teatre Francolí (Xulla) i el 1922 a l'església Vella de Sant Miquel. El 1928 van passar a representar-se al Teatre Cultural, on es van reprendre el 1939, després de la Guerra Civil. L’actual ubicació, el Teatre del Casal, ha sigut l’escollida des de 1976.

Actualment, l’espectacle manté l’essència del text clàssic de Josep M. Folch i Torres. De fet, encara s’utilitzen alguns dels decorats històrics de paper, però també es compta amb una gran quantitat d’efectes especials i nous elements d’atrezzo i decorats. Algunes de les seves singularitats són la banda sonora, amb una orquestra en directe; la presència d’animals vius a l’escenari, i l’excel·lent caracterització i vestuari dels personatges a càrrec de David Ferré, sastre i figurinista del Gran Teatre del Liceu.

Encara s’utilitzen alguns dels decorats històrics de paper, però també es compta amb una gran quantitat d’efectes especials
Encara s’utilitzen alguns dels decorats històrics de paper, però també es compta amb una gran quantitat d’efectes especials | cedida

 

Signatura de contes

Una de les novetats d’aquesta temporada ha sigut la presentació del conte ‘Els Pastorets i la samarra d’en Getsè’, obra de Joan Vizcarra i David Ortín. Un conte que es pot trobar a les llibreries de tota Catalunya i que també es podrà adquirir demà al Teatre del Casal. Allà mateix, es podrà realitzar una visita a l’exposició de les il·lustracions originals del conte, fetes per Joan Vizcarra. A més a més, de 17.30 h a 18.30 h i un cop acabada la representació, els autors del conte signaran exemplars de la seva obra al vestíbul del teatre.