Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diverses persones passejant pel centre comercial La Maquinista el 21 de desembre de 2020

Demanen que el comerç no essencial pugui obrir els caps de setmana a Barcelona

Es tracta d'una petició de les patronals PimeComerç i Foment Comerç al Procicat

Diverses persones passejant pel centre comercial La Maquinista el 21 de desembre de 2020
Diverses persones passejant pel centre comercial La Maquinista el 21 de desembre de 2020 | ACN

Les patronals PimeComerç i Foment Comerç han demanat al Procicat que el comerç no essencial pugui obrir els caps de setmana a Barcelona a partir del 15 de març, quan acaba el període de vigència de les noves restriccions, que permetran l'obertura continuada fins a les 17.00 hores dels bars i restaurants.

Les organitzacions empresarials més representatives exigeixen que es reverteixi un tancament que «suposa un greu perjudici» pel sector. A banda de reclamar una obertura comercial, volen que s'eliminin les restriccions pels comerços de més de 400 metres quadrats vigents. «El control de la interacció social pot controlar-se sense afectar novament el comerç, el qual és un sector segur i que només demana, legítimament, poder seguir treballant», diuen.

Des del passat dilluns, Catalunya va reobrir els centres comercials i les botigues de més de 400 metres quadrats, que portaven tancats més de 50 dies, però només entre setmana.

«El comerç no essencial acumula un tancament excessiu dels caps de setmana que comporta que no sigui viable la continuïtat de la seva activitat, ja que un gran nombre d'establiments es nodreixen de les vendes efectuades en aquests dies», diuen les patronals en un comunicat conjunt. Les organitzacions empresarials recorden que els negocis no reben cap ajuda compensatòria per aquest tancament obligatori.

A més, aprofiten per remarcar el «greuge comparatiu» entre les comarques més i menys poblades a causa del confinament comarcal i reclamen que «com a mínim» es pugui obrir els comerços «en aquelles zones on és viable» l'obertura comercial, «sobretot en aquelles localitats costaneres o d'interior que depenen essencialment del consum que en realitzen els visitants».

Les patronals denuncien la violència de les manifestacions per Hasél

En paral·lel, les patronals Foment del Treball Nacional i PIMEC, conjuntament amb més de 300 entitats empresarials, van celebrar ahir dijous un acte unitari a l'Estació del Nord de Barcelona per «condemnar la violència» dels darrers dies i reclamar la fi dels aldarulls. Les associacions van demanar a les administracions exercir la seva autoritat i responsabilitats «sense complexos» i van mostrar el suport als Mossos d'Esquadra com a «policia democràtica».

Les entitats també van reclamar ajudes directes per a les empreses i un Govern «fort» que treballi en uns pressupostos amb «sensibilitat econòmica i empresarial». A l'esdeveniment hi van assistir més de 250 persones, entre les quals, la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca.

«Els radicals antisistema no podran mai amb la força d'una ciutat que vol guanyar el futur amb treball, pau i cohesió social», va assegurar el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, per cloure l'acte. La patronal va presentar el sector empresarial com «un dels pilars fonamentals» de l'Estat del Benestar i va reclamar posar «punt i final» als aldarulls viscuts a Catalunya en les darreres setmanes.

El president de la confederació també va oferir diàleg al pròxim Govern de la Generalitat i va reclamar «recuperar la lleialtat institucional» com un element «imprescindible» per tornar a tenir confiança en el conjunt de la societat. «Donin exemple de diàleg, pacte i no de l'excessiva confrontació que hem viscut», va manifestar, després de demanar un Executiu que doni prioritat a «aixecar» l'economia i situar-la «al servei» de les persones.