El PDeCAT ha convocat aquest dissabte un Consell Nacional per analitzar el resultat de les eleccions del 14 de febrer, en les quals no van aconseguir representació al Parlament, i determinar els passos a seguir en relació amb el futur del partit. Així ho han explicat fonts de la formació, després que el PDeCAT s'imposés «un període de reflexió» abans de convocar aquest Consell Nacional per posicionar-se internament i políticament sobre aquesta situació.
Una trobada per decidir el futur de la formació
En el Consell Nacional, que es farà de manera telemàtica a partir de les deu del matí, està previst fer una anàlisi dels resultats electorals, que el president del partit, David Bonvehí, presenti l'informe de la direcció, i articular un full de ruta sobre el futur de la formació per concretar horitzons de futur, polítics i econòmics. I és que, malgrat quedar-se fora del Parlament, el partit sempre ha reivindicat com un motor la seva fortalesa municipal i la seva presència al Congrés, punts que s'emfatitzen de cara a abordar escenaris com el de les futures eleccions municipals, previstes el 2023.
Tot això tindrà lloc després de les recents declaracions de l'expresident de la GeneralitatArtur Mas, associat de base del PDeCAT, que va explicar que vol visitar el seu homòleg Carles Puigdemont per buscar la «reconciliació» entre Junts i el PDeCAT amb l'objectiu de recosir l'espai i recuperar l'hegemonia. El debat ja està servit entre els 8.000 associats del partit i els seus més de 200 alcaldes en espera del Consell Nacional de dissabte.
El PDeCAT, fora del Parlament a les eleccions del passat 14 de febrer
Tot plegat, tres setmanes després que el Partit Demòcrata quedés fora del Parlament de Catalunya després de les eleccions autonòmiques que es van celebrar el passat 14 de febrer. La formació postconvergent es va quedar molt a la vora d'obtenir un escó per Lleida, la circumscripció on es van acostar més a la representació parlamentària. La llista encapçalada per Marc Solsona va aconseguir 7.300 a les comarques lleidatanes, un 4,6% insuficient per entrar al Parlament: ho haurien fet amb mig miler de vots més.
A Barcelona, a Àngels Chacón la van votar més de 53.000 persones, un 2,5%; a Tarragona, Marc Arza en va obtenir 7.700 (2,78%); i a Girona, l'alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, va aconseguir el 3,2% dels sufragis, un total de 8.755. Xifres, les d'aquestes tres demarcacions, que van deixar el Partit Demòcrata lluny de l'obtenció de representació al Parlament i que l'obliguen, ara, a afrontar un dels moments més complexos de la seva història.