Presidente del gobierno: Pedro Sánchez

Pedro Sánchez assegura que «mai es produirà» la independència de Catalunya

El líder socialista ha pronunciat aquestes paraules en el marc d’un discurs que ha realitzat al Comitè Federal del PSOE que ha tingut lloc avui

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest diumenge que amb el partit socialista a la Moncloa «no es produirà» la independència de Catalunya: «Convivència sempre, independència mai», ha clamat en un discurs al Comitè Federal del PSOE.

El cap de l'executiu ha acusat els elements més «ultres» del sobiranisme de governar «contra» els catalans i de voler «enquistar» el conflicte. Alhora, Sánchez també ha criticat l'actitud dels partits de dretes «per deslleials i per mentir» sobre els pactes entre socialistes i sobiranistes, «debilitant», d'aquesta manera, la resposta de l'Estat a les demandes de l'independentisme. «El rebuig als pressupostos va desvelar la veritat: el govern d'Espanya sempre ha defensat el diàleg dins de la legalitat», ha dit.

Sánchez ha recalcat que «dins de la constitució, tot; fora, res»

En la intervenció davant la cúpula socialista, Sánchez ha tret pit de les mesures socials empreses pel seu executiu «en tan sols deu mesos», i ha assegurat que ha governat «fins a l'últim moment en què era viable». La convocatòria d'eleccions es va produir just després que el congrés rebutgés debatre el projecte de pressupostos del govern espanyol.

Per Sánchez, el rebuig dels independentismes als comptes va demostrar que el seu executiu no va fer concessions i que el seu partit, estigui a l'oposició o a la Moncloa, sempre actuarà de la següent manera: «Dins de la constitució, tot; fora, res», ha dit.

Acusa PP, Cs i VOX de retroalimentar el conflicte

Rivera, Abascal i Casado
Sánchez acusa PP, Cs i VOX de retroalimentar el conflicte català | CatalunyaDiari.cat

El president espanyol també s'ha referit als partits opositors de dreta a qui ha retret la seva «deslleialtat amb l'Estat» i els ha acusat de «mentir» quan afirmaven que el govern del PSOE havia pactat amb l'independentisme d'esquena a l'electorat per arribar al poder.

«Sempre passa el mateix, quan són a l'oposició fan servir el greuge territorial com a instrument d'oposició», ha dit. Una estratègia que, per Sánchez, és «perillosa perquè debilita l'Estat» en la seva resposta a l'independentisme català, a qui també ha acusat de retroalimentar el conflicte. 

En concert, ha afirmat que els «elements més ultres» del sobiranisme, aquells que «volen enquistar la crisi a Catalunya, vivien molt millor» amb el govern del Partit Popular (PP). «L'independentisme governa contra Catalunya, contra cadascun dels catalans i les catalanes», ha reblat. 

Assegura que mai es produirà la independència

En aquests deu mesos de govern, ha quedat clar, ha dit, que amb un govern socialista a la Moncloa «no es produirà» la independència de Catalunya. «Convivència, sempre; independència, mai», ha clamat. Segons Sánchez, la crisi catalana només es pot resoldre apostant pel diàleg dins la legalitat vigent. «Això significa que complirem i farem complir sempre la constitució», ha afegit.

Pedro Sánchez
Sánchez ha fet una crida a la participació electoral que «permeti una majoria sòlida» socialista al parlament espanyol | CatalunyaDiari.cat

 

A més, ha presumit que Espanya «és una de les democràcies més avançades del món» i ha fet referència a la manifestació contra el judici de l'1-O que es va produir aquest dissabte a Madrid. Sobre aquesta qüestió, el president espanyol ha assegurat que la democràcia que permet manifestacions als carrers és la mateixa que «jutja els polítics que trenquen les normes i la legalitat constitucional».

En una intervenció de menys d'una hora, ha defensat el full de ruta socialista de cara al 28-A i ha reivindicat la feina feta en aquests deu mesos i «amb només 84 diputats». En aquest sentit, ha esmentat l'augment del salari mínim, la millora del sistema de pensions i de prestacions pels autònoms, per exemple.

Explica els plans de futur del PSOE

Com a reptes que es planteja abordar un cop s'hagin constituït de nou les Corts,  ha enumerat la modificació de la llei mordassa, el reconeixement de l'eutanàsia i la mort digne al sistema públic de salut, l'elaboració d'un nou Estatut dels Treballadors i d'una nova llei educativa, i la limitació dels aforaments.

Per poder dur-ho a terme, ha fet una crida a la participació electoral que «permeti una majoria sòlida» socialista al parlament espanyol perquè, a parer, seu, «l'única oportunitat de la dreta és l'abstenció». En aquest punt ha apuntat que «cal aprendre la lliçó del que va passar a Andalusia» aquest estiu, quan els socialistes van perdre el govern de la Junta després de 40 anys. 

En tot el discurs, Sánchez ha defensat una Espanya «feminista, europeista, compromesa, solidària», que «avança enfront dels que volen que retrocedeixi 40 anys». «Som l'únic baluard d'estabilitat que hi ha en el sistema polític espanyol, l'única esperança de raó davant la irracionalitat que creix al país i en tot el continent europeu», ha conclòs.