Pedro Sánchez es planteja més canvis: un altre ministre podria caure ben aviat

La sortida de Salvador Illa ha provocat un terratrèmol al govern espanyol

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb les banderes de la Unió Europea i d'Espanya darrere
La designació d'Illa com a candidat a la Presidència de la Generalitat pot provocar un important canvi de peces  | Europa Press

La notícia va saltar ahir: Salvador Illa deixa el ministeri de Sanitat per encapçalar les llistes del PSC a les eleccions catalanes. Un moviment que ha provocat un verdader terratrèmol al govern de Pedro Sánchez. El president busca un substitut per a Salvador Illa al capdavant de Sanitat, però tot això provocarà un canvi de peces on apareix un altre nom.

Miquel Iceta, històric dirigent dels socialistes catalans, ha fet un pas al costat per facilitat la candidatura d'Illa. Ja va sonar per a presidir el Senat, una maniobra que es va frustrar pel bloqueig dels partits independentistes. No s'ha d'oblidar que Iceta és un dels barons més fidels a Pedro Sánchez, donant-li suport en els moments més durs quan va ser destituït de la secretaria general.

Ara, el president el vol premiar amb el ministeri de Política Territorial que deixaria vacant Carolina Darias, si es confirma el seu nomenament com a ministra de Sanitat. Però «l'Operació Illa» té una altra derivada a la Moncloa: el triomf d'Iván Redondo davant el cercle de Carmen Calvo i José Luis Ábalos. A les files socialistes asseguren que Redondo i Ábalos tenen un lligam molt fort, però fonts internes reconeixen que la relació és millorable, i l'operació suposa un cop d'efecte per a Redondo.

De fet, l'entorn d'Ábalos guanya pes la teoria que Iván Redondo vol convèncer al president que rellevi a l'actual secretari d'organització al congrés federal que tindrà lloc el 2021. La maniobra suposaria la caiguda d'un pes pesant del govern espanyol, José Luis Ábalos, i el seu substitut seria l'andalús Francisco Salazar.

A més de ser un històric dels socialistes andalusos, Francisco Salazar és el número 2 de Redondo al Gabinet de Presidència. Una altra font dona el nom de Santos Cerdán per rellevar a Ábalos. Venen mesos moguts a la Moncloa.

Com s'ha planejat «l'Operació Illa»

La història oficial és que designació d'Illa va ser decisió de Miquel Iceta en veure les enquestes i entendre que «s'havia de sacsejar alguna cosa». Però fonts socialistes asseguren que la decisió ve del Gabinet de Presidència, en concret de la mà dret de Pedro Sánchez, Iván Redondo, tot i les reticències del socialista català.

La possibilitat estava sobre la taula des de feia mesos, però tant Illa com Iceta eren reticents a fer-ho. Durant aquest darrer mes, Moncloa ha aplanat el camí reforçant el paper de Salvador Illa al combat polític contra la Comunitat de Madrid, un clar gest de complicitat als votants catalans en ple escenari preelectoral.

A més, Miquel Iceta ha anat perdent pes en la campanya electoral catalana en les darreres setmanes, i això fa pensar que la decisió ja estava presa. D'altra banda, Carolina Darias, que sona com a substituta de Salvador Illa, fa setmanes que assisteix al Consell Interterritorial de Salut amb el ministre. Una altra senyal que això ja s'estava planejant.

El temor de Pedro Sánchez era que l'acusació d'escapçar Sanitat en el pitjor moment de la pandèmia, a les portes de la tercera onada. Però l'inici de la campanya de vacunació a Espanya ha provocat una onada d'optimisme que ha aplanat el camí per fer l'anunci.

Apropament a ERC

La presentació de Salvador Illa com a candidat mostra una clara estratègia de Sánchez per aconseguir una aliança entre ERC, el PSC i En Comú Podem a Catalunya. Iceta va ser un dels principals dirigents constitucionalistes durant el període dur del «procés» i gaudia d'una pèssima reputació entre els sectors independentistes.

En canvi, Salvador Illa arriba al panorama polític català amb el prestigi d'haver gestionat el ministeri i la imatge d'un polític de tarannà moderat i dialogant. El seu enfrontament amb Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid li dona encara més punts, i vol aprofitar la fractura de l'independentisme per impulsar la renovació a Catalunya.

Si l'estratègia de Sánchez i Redondo triomfa, i ERC i el PSC governen a Catalunya, hauran aconseguit consolidar definitivament el bloc de coalició on els republicans són la peça més imprevisible.

Per un altre costat, la candidatura de Miquel Iceta al ministeri de Política Territorial té tot el sentit i va en línia de la seva presentació, fa mesos, com a candidat per a presidir el Senat. La intenció és que Miquel Iceta representi la imatge d'una Espanya plural com ho va fer la canària Carolina Darias, però a més amb el prestigi d'haver plantat cara a l'independentisme demostrant el seu compromís amb la unitat.


Comentaris

envia el comentari