Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pedro Sánchez i Carmen Calvo conversen durant una sessió al Congrés dels Diputats

Pedro Sánchez podria anunciar eleccions anticipades a Espanya

Les eleccions que tenen avui lloc a Madrid podrien provocar que el president del govern central declari la convocació general

La Comunitat de Madrid centra aquest dimarts, 4 de maig, totes les mirades de l'actualitat política. El passat 10 de març, Isabel Díaz Ayuso va convocar eleccions anticipades davant el seu temor al fet que es reproduís a Madrid el que aquell dia acabava d'ocórrer a la Regió de Múrcia: el soci minoritari del PP en el govern, Ciutadans, havia pactat una moció de censura amb el PSOE contra els populars. Al final, la moció murciana va resultar fallida i Madrid va acabar amb una convocatòria electoral per sorpresa que se celebra aquest dimarts.

Així és com avui, 4 de maig, gairebé 5 milions de madrilenys decideixen com serà l'Assemblea de Madrid fins al maig de 2023, quan es convoquin de nou eleccions seguint el cicle habitual; i, en definitiva, estableixin qui pot optar a la presidència regional. Tots els sondejos apunten a la mateixa adreça: Isabel Díaz Ayuso, l'actual presidenta i candidata del PP a la reelecció, podria doblegar els 30 escons de la passada legislatura i conservar el seu càrrec si arriba a un acord de governabilitat amb Vox.

Això es veurà a partir de demà, però, en tot cas, el que sembla gairebé fet és que Ayuso arrasarà en les urnes aquest dimarts, retornant al PP el galó de l'èxit electoral, que no assaboreix des de fa diversos anys.

No hi ha dubte que el que ocorri a Madrid no limita les seves conseqüències exclusivament a la Comunitat, sinó que tindrà repercussió en tota Espanya. D'entrada, per la capitalitat de Madrid i els milions d'espanyols que viuen a la regió, però també perquè Isabel Díaz Ayuso s'ha erigit en la gran esperança blanca dels populars, fent ombra fins i tot a Pablo Casado que, en els tres anys que fa que presideix el PP, no ha acabat d'arrencar ni de consolidar el seu lideratge, una posició contrària a la de la presidenta madrilenya.

El cas és que, si avui Ayuso arrasa, tal com preveuen la majoria de sondejos, això podria tenir conseqüències de molta envergadura en el tauler polític nacional. Segons explica aquest dimarts 'OK Diario', Pedro Sánchez i els seus assessors estan sospesant la possibilitat de convocar anticipadament eleccions generals si es produeix una victòria folgada de la candidata del PP.

No han estat poques les veus que, en els últims mesos, han alimentat la teoria que Sánchez podria avançar els comicis, però ho feien amb la vista posada en el llarg termini. Ara es parla de les urnes amb una certa imminència: la cúpula de Moncloa podria valorar convocar eleccions a l'octubre.

Una victòria folgada d'Isabel Díaz Ayuso pot comportar un canvi de dinàmica en l'escenari espanyol, alguna cosa que Pedro Sánchez i el seu equip volen evitar. El gir en la tendència podria impulsar al PP, que des de la moció de censura a Mariano Rajoy no ha aconseguit aixecar cap electoralment parlant a escala nacional.

Quina seria l'estratègia del president del govern central si aquest pronòstic es compleix? Avançar els comicis tant com sigui possible per a evitar donar temps als populars i aconseguir vèncer-los en les urnes. A la tardor, encara que segons els càlculs de la cúpula de l'Executiu ja podrien observar-se els primers efectes del canvi de tendència, el 'sorpasso' del PP al PSOE encara estaria lluny.

Cal recordar que, segons l'últim CIS, els socialistes porten un avantatge d'uns 11 punts al PP. D'aquesta manera, Sánchez valora dissoldre les cambres a l'agost per a acudir a les urnes a l'octubre i fer-ho encara amb l'avantatge suficient de garantir-se la victòria, alguna cosa que obriria una nova legislatura en la Moncloa que podria prolongar fins a tardor de 2025. L'avançament no vindria marcat tan sols per l'argument de tractar de donar poc temps al PP, sinó també pel que se li aveïna al PSOE a mitjà termini.

Un creixement de la dreta sumat a possibles mesures antisocials

Cal recordar que Espanya es troba en situació de creixement negatiu del PIB, amb reticències de Brussel·les a acceptar les reformes espanyoles del sistema de pensions i de la legislació laboral. Fins i tot no cal descartar que pròximament, donada la situació econòmica al nostre país fruit de la pandèmia, haguessin d'aplicar-se retallades de prestacions socials o pujades generalitzades d'impostos.

Aquesta opció, de moment no prevista, però tampoc descartable donada la crisi per la qual passa Espanya a conseqüència de l'epidèmia de coronavirus, podria contribuir a realçar el PP i a enfonsar el PSOE, de manera que una convocatòria 'ràpida' pot ser beneficiosa per als socialistes.

Ara com ara, es tracta tan sols d'especulacions sobre una opció que el president del govern i el seu gabinet tenen damunt de la taula. Però, una vegada proclamats els resultats en la Comunitat de Madrid, caldrà estar molt atents a les decisions que es puguin prendre.