El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant la presentació del programa electoral del PSOE per a les eleccions generals a Madrid

Pedro Sánchez i el PSOE guanyen clarament les eleccions

El líder socialista impulsa la seva formació a ser primera força al Congrés dels Diputats amb 122 escons | El PP queda relegat com a segona força amb 66 diputats

  • Consulta aquí els resultats de les eleccions a Espanya

Resultat històric tant a Catalunya com a la resta d'Espanya. Les eleccions Generals han consagrat  Pedro Sánchez i al PSOE com a únic actor per a formar govern a Espanya i han deixat tocat de mort al PP de Pablo Casado, gran perdedor de la nit electoral.

Per primera vegada en temps les enquestes han encertat i la divisió a tres de la dreta ha passat factura a un bloc que ha competit tant entre ell mateix que ha oblidat un centre que ha ocupat Pedro Sánchez fàcilment.  Ni PP ni Ciutadans han entès que mirant a la dreta deixaven un espai al centre,  a la vegada que tancaven la porta a un acord amb el PSOE, claríssim guanyador d'una nit electoral massa plàcida.

Pedro Sánchez, entre governar o pactar

Pedro Sánchez té tantes vides com els gats. La nit del 28 d'abril és la primera en què guanya unes eleccions, però la jugada li ha sortit bé. Surt més reforçat (guanya més de 40 escons) i dobla a la segona força, un PP que tornarà a obrir de ben segur el meló del lideratge intern. Si bé és cert que Ciutadans ha pujat en escons i s'ha aproximat al PP, ha quedat encara massa lluny per erigir-se com a alternativa real al PSOE. El discurs bel·ligerant de Rivera l'allunya altra vegada del poder i caldrà estar atent a la militància. Albert Rivera porta -no ho oblidem- 16 anys com a líder d'un partit que només ha aconseguit governar a Andalusia, i com a segona força.

Ara, Pedro Sánchez haurà d'escollir companys de viatge. La seva força electoral li permetria governar en solitari, però primer de tot ha de triar a qui prioritza per a la investidura: Ciutadans o Podem amb la suma de PNB i ERC.  En clau catalana,  el resultat dona ales a les opcions que aposten pel diàleg. El PSOE té més força per tornar a buscar una sortida política (sense referèndum) i ERC ha obtingut una victòria que legitima la seva aposta per deixar de banda la via unilateral.