Peguera, el poble miner abandonat

Es troba dins el terme de Fígols, al Berguedà

Imatge de l'interior d'un dels edificis | Judit TR

Peguera era un poble miner, pertanyent al municipi de Fígols a la comarca del Berguedà, que va ser abandonat cap als anys 80. Durant els darrers anys del segle XIX i la primera meitat del segle XX, Peguera era un poble ple d'activitat i de vida, que es desenvolupava al voltant de les mines de carbó, que es va anar modernitzant amb l'evolució dels propietaris de les mines, i que disposava de diversos mitjans perquè l'explotació del carbó donés el màxim rendiment possible. El poble va anar creixent amb les tres mines que hi funcionaven, la Pepita, la Moreta i l'Eureka.

Als anys 50, quan les mines van deixar de funcionar i totes les instal·lacions construïdes per als miners i les seves famílies van anar quedant desocupades, llavors, es va instal·lar una casa de colònies amb la intenció que el poble no deixés de funcionar, i poder seguir en funcionament com a poble, tot i l'aturada i tancament de les mines de carbó. Però l'any 1968 va tancar l'última casa habitada del poble, i el 1978, la casa de colònies va deixar de funcionar i el poble de Peguera va quedar abandonat.

Actualment, els edificis que van acollir l'hostatgeria dels miners, la botiga de queviures, la casa del director de les mines i la casa de colònies estan completament abandonats, i gairebé tots es troben en ruïnes. El bosc que envoltava l'explotació del carbó s'ha anat menjant les zones que anteriorment havien estat habitades, i Peguera, s'ha convertit en un poble fantasma. Agafem el testimoni que la Judit explica al seu blog Abandonos misteriosos, de les dues visites que va fer al poble.

Imatge d'un dels edificis | Judit TR

 

Segons ella relata, tota la zona on hi havia les mines i els habitatges dels obrers i propietaris de l'explotació, ara es troba en un ambient enrarit que convida a percebre coses que poden resultar inexplicables. Relata que als edificis que encara estan mig sencers, se senten sorolls i olors que s'haurien de correspondre amb un lloc ple d'activitat, i no amb un paisatge desolat com aquest. I que en alguns moments durant la visita, ella i els seus companys van sentir presències acompanyant-los, tot i això, no van ser capaços de captar en les imatges cap d'aquests fenòmens, però les fotos del lloc també transmeten sensació de la vida que va quedar aturada en aquest paratge.

Imatge de l'interior d'un dels edificis | Judit TR

 

Imatge d'un dels edificis | Judit TR

 

Imatge d'un espai del poble | Judit TR

 

Imatge enregistrades al poble, penjades al blog Abandonos misteriosos: 


Comentaris

envia el comentari