El peiot, una potent planta al·lucinògena amb 4 efectes

T'ho expliquem tot sobre aquest cactus desèrtic que pot produir reaccions molt fortes a qui en consumeix
Es tracta d'una de les plantes al·lucinògenes més fortes que existeixen | Telemundo

 

El peiot és una planta provinent de Mèxic que té propietats al·lucinògenes i curatives reconegudes des de fa molts segles. Els natius del continent americà ja en coneixien les virtuts i característiques, i avui es localitza a molts indrets diversos del planeta. Això no obstant, la llei de cada territori en restringeix el consum.

 

 

En què consisteix el peiot?

El peiot, o 'Lophophora williamsii' si ens referim al seu nom científic, és un cactus amb una forma força circular que es pot trobar a la part sud dels Estats Units d'Amèrica i al nord de Mèxic. El fet de prendre'n origina al·lucinacions a causa de la mescalina que porta, un fort alcaloide que es pot fer servir també en l'àmbit mèdic, tot i que sempre amb unes dosis més petites. 

 

Es tracta d'un cactus que mesura al voltant de 5 centímetres d'alçada i que normalment creix per sota dels matolls de les zones desèrtiques per tal d'evitar que se'l mengin diversos animals. El seu cos es divideix en diversos lòbuls o «botons», normalment de 5 a 13, que poden tenir tons blaus, verds o grisos. Les seves arèoles es caracteritzen per la manca d'espines i les cobreix un borrissol blanc. A més a més, entre els mesos de març i maig li surten flors de color rosa pàl·lid. 

 

Tot i que el fet de prendre'n no origina ni addiccions ni reaccions perjudicials per a l'organisme, produeix unes al·lucinacions tan fortes i llargues —fins a 12 hores de durada— que, fins i tot, poden posar en risc la integritat psicològica i física de la persona que n'ha pres.

 

Fa molts segles, abans de l'arribada dels europeus a Amèrica, els indígenes del nord d'Amèrica se servien del peiot com a component dels seus rituals ancestrals, un costum que es va estendre ràpidament per tot el territori dels Estats Units d'Amèrica. Els integrants de la 'Native American Church' avui en dia l'anomenen «la medicina», perquè se'n serveixen per tal de lluitar contra diversos problemes socials com ara l'addicció a l'alcohol.

 

A nivell etimològic, el mot «peiot» pot derivar de l'idioma dels asteques i voldria dir alguna cosa així com «estimulació» o «disturbi». Tanmateix, hi ha diversos experts que assenyalen que el seu origen es trobaria en el mot «peyotl» de l'idioma nàhuatl, que significa «poncella» o «sedós»

 

Quins són els seus efectes?

Entre altres alcaloides actius, el peiot conté mescalina, un al·lucinogen molt fort que té uns efectes molt duradors i que es troba als lòbuls o «botons» de la planta. Se n'han exposat els efectes d'una forma extensiva, cosa que ha donat lloc al procés que descriurem a continuació.

 

1. La percepció s'altera

Al voltant de trenta minuts després d'haver consumit el peiot, la percepció de la persona que n'ha pres comença a alterar-se i l'envaeix una sensació peculiar d'intoxicació. A més, es comencen a notar els primers efectes de la mescalina sobre el sistema nerviós central de l'organisme, a través de l'aparició clara de punts i formes de colors a la visió.

 

2. Repercussions a nivell físic

A nivell físic també podem sentir els efectes d'aquesta planta, per exemple a través de nàusees, problemes a l'hora de respirar o músculs tensos a la cara i al coll. Aquests efectes tan poc agradables sovint marxen una hora després de la ingesta del peiot.

Entre altres efectes, el peiot fa que els músculs de la cara adquireixin tensió | cedida
 

3. La consciència també pateix alteracions 

La consciència comença a alterar-se una hora després d'haver consumit peiot, i cada sessió pot ser ben diferent. Els efectes d'aquesta alteració oscil·len entre la relaxació absoluta i l'estat paranoic que pot causar problemes i esdevenir perillós. A nivell de les al·lucinacions, a mesura que passa el temps es van tornant més fortes.

 

Durant un període que pot anar de les 6 a les 12 hores, la mida dels objectes pot semblar diferent, més petita o més gran, es veuen aures i figures de colors molt vius i, fins i tot, es poden arribar a percebre ens i objectes que no existeixen.

 

Després, es calmen aquests efectes fins que la persona torna a estar com al principi. Hi ha diverses tribus de natius nord-americans, com ara els navahos, que tenen rituals en què els integrants prenen peiot i es deixen endur per la primera fase i les seves alteracions i, a continuació, quan els efectes van de baixa, aprofiten per tal de relaxar-se, meditar i aconseguir la «pau interior».

 

4. Riscos de sobredosi

Si s'ingereix mescalina en excés —no es pot apuntar un número precís de lòbuls que sigui el màxim per no patir una sobredosi— es poden arribar a patir arrítmies importants que, en els casos més greus, poden derivar en una aturada cardíaca.

 

Cal que això es tingui en compte com a urgència a nivell mèdic i, tot i que pot mirar-se de contrarestar amb l'ajuda de 20 mil·ligrams de Diazepan o amb algun altre fàrmac relaxant d'aquest estil, el millor és recórrer a l'ajuda dels professionals de la salut. 

 

Com es regula el peiot?

Cada país té una legislació diferent que controla el consum d'aquesta planta. Hi ha algunes lleis que són més permissives amb el peiot i d'altres que ho són menys, com passa sovint amb aquesta classe de substàncies.

 

1. A Mèxic i als Estats Units

Tant Mèxic com els Estats Units són els indrets on podem trobar peiot de manera més abundant, i les tribus indígenes n'autoritzen la ingesta. Ara bé, només es permet tenir-ne per finalitats ornamentals o de consum propi a casa, i segons la Llei Estatal per al Desenvolupament de les Comunitats i Pobles Indígenes, es tracta d'una planta que té un estatus sagrat. Per tant, no se'n permet ni el conreu ni el transport. 

 

2. A Espanya

Al territori espanyol, ens trobem amb un cas molt similar. El consum propi de peiot —sempre en petites dosis— i el seu ús ornamental estan permesos. Això no obstant, se'n prohibeix de manera estricta la comercialització per la toxicitat que comporta, tot i que se'n poden vendre llavors. Sigui com sigui, a Espanya hi ha diverses associacions que duen a terme rituals que se serveixen de peiot, tot i que sovint no els supervisa cap professional competent.